Osmý ročník Severského filmového podzimu opět láká na to nejlepší ze skandinávské a pobaltské kinematografie

Osmý ročník Severského filmového podzimu opět láká na to nejlepší ze skandinávské a pobaltské kinematografie  

Po bouři Herwart, která se prohnala Českou republikou v neděli 29. října, se na nás řítí silný vítr ze severu. Ten ale nebude ničit střechy a porážet stromy, ale nabídne návštěvníkům to nejlepší ze severské a pobaltské kinematografie.

Do patnácti českých a moravských kin totiž v listopadu zamíří festival Severský filmový podzim, který zaplní jejich program snímky ze Skandinávie a z Pobaltí. Organizátoři i letos slibují drsný humor, absurdní dramata a syrové příběhy bez pozlátek, jež dokreslí svérázná severská hudba a krásy skandinávské přírody. Osmý ročník tradiční přehlídky kinematografie severských a pobaltských států láká na 24 snímků ze sedmi zemí - osm ze Švédska, šest z Dánska, pět z Norska, dva z Estonska a jeden snímek z Finska, Islandu i Litvy. Třináct z nich uvede festival v české premiéře. 

Pražskou část Severského filmového podzimu zahájí ve čtvrtek 9. listopadu v kině Lucerna dánské drama Kráčej se mnou vyprávějící příběh muže těžce zraněného během mise v Afghánistánu, který však z celého srdce touží po tom, aby se mohl vrátit a opět bojovat. Dalším dánským snímkem bude válečné drama Ptáci nad průlivem o židovské rodině, která se roku 1943 pokouší uprchnout do Švédska, aby se pokusila vyhnout deportaci do koncentračního tábora. Chybět nebude ani debut režiséra Renného Frelle Petersena Život pod psa či drama Ten den přijde

Trochu veselejší filmové žánry pak nabídne Švédsko. Návštěvníci se mohou těšit na komediální drama Deník darebáka o zlodějíčkovi Metinovi a jeho tajném deníku. Další várku severského humoru zajistí komedie Kyselé Vánoce. V programu zájemci najdou také norskou komedii Staying Alive i road movie Než začne padat sníh či existenciální snímek Z balkonu. Z Estonska se návštěvníci dočkají retro komedie Hrdinové a remaku hitu Třídní sraz po estonsku. Litevský film Výletnice pak ukáže příběh dívky, jež unikla z deportačního vlaku a vydává se na cestu ze Sibiře zpět domů do rodné Litvy. 

Na tyto a další snímky se mohou těšit pražští filmoví fanoušci ve dnech od 9. do 15. listopadu. Poté se přesune do dalších českých měst. Již 14. listopadu odstartuje Severský filmový podzim rovněž v Brně, 10. listopadu v Ostravě, 23. listopadu ve Zlíně či 30. listopadu v Liberci. 

Foto: snímek Tak jako v nebi

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Osmý ročník Severského filmového podzimu opět láká na to nejlepší ze skandinávské a pobaltské kinematografie
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!