13. festival francouzského filmu

13. festival francouzského filmu 

25.11. - 1.12.2010

Už po třinácté přináší podzim do českých kin ochutnávku francouzské kinematografie. I když pořadové číslo tohoto ročníku, nevěští zrovna nic dobrého, program slibuje opak. Festival kromě Prahy proběhne také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Plzni nebo Pardubicích.

Předvede se i pár předpremiér jako například:

Krásná Junie

Šestnáctiletá Junie mění po smrti matky školu uprostřed školního roku. Do nové třídy chodí i její bratranec Mathias, který ji představí své partě kamarádů. Všichni začnou Junii nadbíhat, dívku ale zaujme největší tichošlápek Otto. Brzy poté však potkává velkou lásku v osobě učitele italštiny Nemourse. Vášeň, která se mezi nimi zrodí, je odsouzena k zániku. Junie odmítá podlehnout svým citům a brání se štěstí, které je v jejích očích jen pouhou iluzí.

Soutěž- Výběr české kritiky:

Carlos

Carlos vypráví o životních osudech Ilicha Ramíreze Sáncheze, jenž byl po dvacet let nejhledanějším teroristou na světě. Mezi lety 1974, kdy se v Londýně pokusil zavraždit britského podnikatele, a 1994, kdy byl zatčen v Chartúmu, prožil několik životů pod mnoha pseudonymy a prošel si všemi spletitostmi mezinárodní politiky té doby. Kdo byl Carlos, jak se jeho propletené a mísící se identity propojují, kým byl, než se bezhlavě vrhl do svého nekonečného boje?

Dále se pak představí i několik filmových hitů / Bílá stuha, Ilusionista, 22 výstřelů, (K)lamač dívčích srdcí / a večer krátkých filmů – tři hodiny trvající pásmo snímků.

Už jen pro to, že v našich biografech se francouzské filmy neobjevují tak často, stojí zato vyžít příležitosti a myslím, že je z čeho vybírat. Ještě víc by vás mohl motivovat fakt, že vstupné je pouze 89Kč a na plátně se ukážou herci jako Gérard Depardieu, Romain Duris, Ewan McGregor nebo Jean Reno.

Texty o jednotlivých filmech jsou použity z oficiálních stránek, kde najdete ještě víc informací:

http://www.festivalff.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

13. festival francouzského filmu13. festival francouzského filmu
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!