Kaiser a Lábus charisma rozhodně neztrácí. Glosami pohotově reagují na digitální věk

Kaiser a Lábus charisma rozhodně neztrácí. Glosami pohotově reagují na digitální věk90%

Scéna pražského Divadla Kalich v úterý uvedla nové představení pojmenované Jak Kubrt se Sněhurkou jeli vlakem. Ani po letech osobitý humor dvojice Kaiser & Lábus nezešedivěl a má co sdělit i mileniálům.

Cože?! Nepřišly gumičky?! A to mi říkáte teď, když jsem nechal udělat nálev?!“ křičí Jiří Lábus do telefonu v proslulém skeči Těžký týden referenta Kubrta z roku 1988.

Nejen tato scéna z pořadu Možná přijde i kouzelník se objeví v pásmu nového představení nazvaném Jak Kubrt se Sněhurkou jeli vlakem, které uvedlo v premiéře pražské Divadlo Kalich – starší výstupy se střídají s pozdějšími z navazující Ruské rulety, která se vysílala v letech devadesátých. Každý z nich se lehce obměnil, základní půdorys však zůstává stejný.

Hlavní protagonisté – Lábus společně s Oldřichem Kaiserem – improvizaci nedali zase tolik prostoru, jak avizovali v rozhovorech před premiérou. Diváci se jí ve velkém dočkali jen ve dvou scénách, pokaždé ji však ústřední dvojice dobře a nenásilně zakomponovala do struktury inscenace. Staníka coby „vozemboucha“ v podání dnes už postaršího Kaisera nahradil sportovní mladík z hlediště, který se za svůj výkon vůbec nemusel stydět.                      

Autoři skeče v představení prokládají hudebními příspěvky Kaisera a jeho partnerky, disidentské písničkářky Dáši Vokaté. Dle slov Lábuse se tato „hrdinka třetího odboje“ ukáže být výbornou zpěvačkou a kytaristkou v jednom, píšící oduševnělé texty o lásce a životních zkušenostech. Velkým překvapením je v tomto případě sám Kaiser, jenž na jevišti prokazuje svůj hudební talent; postupně během muzicírování vymění elektrickou kytaru, housle, mandolínu i jiné nástroje.

Není divu, že se vstupenky na představení takřka vyprodaly. Komediální dvojice ani po desítkách let neztrácí charisma a svými bystrými a pohotovými poznámkami oslovuje i publikum z řad mladší generace. Daří se jim to zejména proto, že své glosy neustále aktualizují a reagují jimi na digitální věk, ať už odkazem na posedlost sdílením zážitků na sociálních sítích nebo na neustálé bezpečnostní hrozby.

Foto: archiv Divadla Kalich

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv Divadla KalichFoto: archiv Divadla Kalich
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!