V hlavní roli jídlo. Designblok začíná již tento týden

V hlavní roli jídlo. Designblok začíná již tento týden 

Ústředním tématem devatenáctého ročníku festivalu Designblok je jídlo. Největší festival designu a módy ve střední Evropě letos proběhne od 26. do 30. října na Výstavišti v Holešovicích.

Téma jídla se odrazí ve všech výstavních prostorách a bude protínat celou přehlídku. „Jídlo nejenom ve smyslu reálné potravy, ale v širším kontextu smyslových zážitků s ním spojených. Stolování, čas strávený s rodinou a přáteli, jídlo jako spojovatel i zdroj slasti. Potrava pro tělo i srdce,“ vysvětlila ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Střední hala se promění v Designérii, zážitkovou krajinu na téma Jídlo, kterou pro letošní rok vytvořili Maxim Velčovský a Veronika Jiroušková. Designérie na sebe vezme podobu české cukrárny a nabídne návštěvníkům gigantické objekty ve tvaru známých pochoutek a zákusků. Téma Jídlo bude patrné také v doprovodném programu Designbloku, který letos osvěží kuchařské show, ochutnávky, tematická pásma a divadelní představení,“ uvedl kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Letošním vizuálem se stala dortová bitva. „Šlehačková nebo dortová bitva vznikla spontánně, snad že je od grotesek snem snad každého člověka, symbolem spontánní emoce, radosti i boje, který je nakonec také součástí každého ročníku,“ dodal Macek.

Festival představí novinky tuzemských i zahraničních designérů a výrobců, a to nejen v oblasti nábytku, svítidel nebo bytových doplňku, ale také módy, šperku, dětských hraček, knih nebo elektroniky. Účastníci budou letos z deseti zemí.

Chceme ukázat design v plné jeho šíři. Proto se na různých platformách představí vedle sebe průmyslový design určený pro běžnou spotřebu a umělecký design, který je určen pro sběratele. Velký důraz letos klademe na mladý design – soutěž Diploma Selection představí třicet nejlepších evropských diplomových prací, Erste Premier Talent Display zase mladé české studenty,“ poznamenala Zielinski.

61 módních návrhářů

Designblok každoročně patří také módě. Letošní ročník představí celkem 61 módních návrhářů, značek, designérů šperku a módních doplňků. Na přehlídkovém mole Garden Stage se odehraje 17 módních přehlídek, ve výstavách se představí celkem 46 tvůrců.

Přehlídkové molo bude patřit nastupujícím módním designérům z Evropy. V prostoru Garden Stage se představí patnáctka finalistů módní části soutěže Diploma Selection. Českou republiku bude reprezentovat například Lenka Vacková, která uvede kolekci z recyklovaných látek, fantaskní kolekci Une grande star d’un petit cirque představí Simeon Schampers, Teun Seuren uvede kolekci Vlaštovky a Rachael Cheong modely z kolekce Víme, co skrýváš.

Vrcholem módní části bude přehlídka ukrajinské módní návrhářky Yany Chervinske společně s úřadující designérkou šperku roku cen Czech Grand Design Markétou Kratochvílovou. Chervinska uvede kolekci AMA, která odráží a konfrontuje každodenní ukrajinskou realitu. Vzhled je dekonstruován a transformován, oděvy jsou reinterpretovány v nových kombinacích. Z vesty vzniká korzet, z rybářské sítě oděv.

Kromě hlavního prostoru Designbloku na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde bude v Průmyslovém paláci, na piazzetě před palácem a v Lapidáriu Národního muzea více než 14 000 m2 výstav, bude otevřena řada galerií, pop-up shopů a showroomů po celé Praze. 

Foto: archiv Designblok

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Praha Holešovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!