Salvador Dalí žil sen. Největší výstavu surrealistické ikony hostí Zlín

Salvador Dalí žil sen. Největší výstavu surrealistické ikony hostí Zlín 

Ve zlínském Filmovém uzlu se až do 14. ledna příštího roku koná výstava téměř 300 originálů nejslavnějšího představitele surrealismu Salvadora Dalího. V tuzemsku jde o zatím největší výstavu tohoto svérázného umělce.

Výstava je kompletní dílo, nabízí umění, hudbu a film a v historii českého výstavnictví nemá obdoby. Průřez Dalího tvorbou umocňujeme videoprojekcí dokumentu Čtvrtá dimenze o autorově životě a také hudbou, která vznikla speciálně pro tuto výstavu,“ řekl Pavel Chmelík ze společnosti Artrium, která výstavu produkuje.

Průřez celoživotní tvorbou Dalího zachycují grafické listy, sochy, tapiserie, porcelán, keramika či flakóny parfémů. K výstavě patří i kolekce fotografií Václava Chocholy, který Dalího zachytil v roce 1969 v Paříži. V ní nechybí ani všeobecně známá fotografie Salvadora Dalího s vejcem.

K vidění jsou na výstavě nejslavnější autorova díla, jako je litografie Madonna of Port Lligat, Tábor krále Marca nebo grafický tisk slona s extrémně dlouhýma nohama nesoucího egyptský obelisk Pokušení sv. Antonína. Neméně známý je i celý cyklus ilustrací k dílu Danta Alighieriho Božská komedie, který Dalí vytvořil v roce 1963.

Sochy, kterým se autor začal věnovat v 70. letech, reprezentují bronzové plastiky a další trojrozměrné exponáty. 

Na výstavě najdete také sítotiskovou dílnu, ve které si návštěvník může nechat vytisknout vybraný motiv na tričko nebo tašku. Zhlédnout zde můžete i životopisný dokument Čtvrtá dimenze.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!