Jděte volit! Virální kampaň Festivalu svobody láká mladé voliče k urnám

Jděte volit! Virální kampaň Festivalu svobody láká mladé voliče k urnám  

Festival svobody, který se snaží veřejnost probouzet k občanským aktivitám, přišlo s blížícími se volbami s virální kampaní Nevolíš, zaplatíš!, jejímž cílem je přinutit mladé lidi, aby šli volit. Slibují si od toho větší úspěch prodemokratických stran.

“Letošní volby považujeme za nejdůležitější od roku 1992. Rozhoduje se v nich o klíčových otázkách týkajících se osudu naší země i života každého z nás. Právě vyšší volební účast mladých lidí může výrazně ovlivnit výsledek voleb,” vysvětlil za organizátory Jan Gregar. Volební účast klesá celosvětově, a to především u mladé generace ve věku od 18 do 35 let. Nízká účast mladých lidí způsobila třeba to, že si Velká Británie odhlasovala odchod z Evropské unie nebo že si Američané zvolili jako svého prezidenta Donalda Trumpa. 

Kampaň Nevolíš, zaplatíš! tvoří pět krátkých videí. Ty vyzývají mladé občany, aby vzali rozum do hrsti a udělali si čas na to, aby vhodili do volební urny lístek svého favorita. Videa doprovází rovněž kampaň na sociálních sítích, kterou provází hashtag #jduvolit. Organizátoři rovněž spustili webové stránky www.jduvolit.cz, na nichž odkazují na předvolební debaty, upozorňují na programy stran i na volební kalkulačku. Cílem je pomoci nerozhodným voličům v jejich rozhodování.  

Proč organizátoři s touto iniciativou vůbec přišli? Dovedly je k domu výsledky mnoha průzkumů, jež ukazují, že volební účast celosvětově klesá, a to především u mladé generace. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 volilo jen 60 procent občanů. Mladých voličů dokonce jen polovina. A kampaň Nevolíš, zaplatíš! chce tento trend obrátit a pozitivně tak ovlivnit výsledky voleb. 

Festival svobody se snaží pravidelně probouzet veřejnost k občanským aktivitám. Loni díky němu během Koncertu pro budoucnost, jenž proběhl u příležitosti oslav 17. listopadu, zvonilo celé Václavské náměstí budíky. Ty měly symbolicky probudit občanskou společnost ze spánku. “Loni se nám podařilo přesvědčit desetitisíce lidí, že pasivita a apatie vůči politice nejsou řešením,” dodal Gregar, “nyní chceme vyzvat všechny občany, a především pak mladou generaci, k účasti na těchto volbách. Díky demokratickému zřízení má každý z nás přímý vliv na to, jak volby dopadnou a jakým směrem se Česká republika vydá.” 

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!