Portréty renesanční šlechty jsou k vidění ve Šternberském paláci

Portréty renesanční šlechty jsou k vidění ve Šternberském paláci 

U příležitosti Roku renesanční šlechty uspořádal Národní památkový ústav (NPÚ) společně s Národní galerií (NG) v Praze rozsáhlou výstavu portrétů a osobních předmětů české a moravské šlechty z přelomu 16. a 17. století. Otevřena bude na Hradčanském náměstí až do 4. března příštího roku.

Výstava je skutečně průřezová. Návštěvník se může setkat nejen s historií a památkami šlechtických rodin z přístupných hradozámeckých sbírek, ale i s rody, jejichž sídla se již dávno stala majetkem jiných vlastníků nebo nebyla nikdy zpřístupněna. Veřejnosti rovněž můžeme připomenout i některé slavné rody, po nichž se dochovaly jen ojedinělé památky portrétního umění, a také představit mnohé pozoruhodné artefakty doby renesance,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Expozice přináší výběr z dochovaných renesančních portrétů z 16. a počátku 17. století ze sbírek českých a moravských hradů a zámků. Představí vzácné portréty pánů z Hradce, Rožmberků, Smiřických, Šliků, Redernů, Lobkowiczů, Žerotínů, Dietrichsteinů i několika rodů, které přenesly své starobylé portrétní galerie z ciziny do naší země v pozdějších staletích.

Zastoupena jsou díla anonymní i slavných autorů – Jakoba Seiseneggera, Paola Veronese, Hanse von Aachen či Anthoniho Bayse. Nechybí zde nejstarší portrét legendární Perchty z Rožmberka, portrét mladého Petra Voka z Rožmberka či portrét Jáchyma Ondřeje Šlika, jenž byl roku 1621 popraven na Staroměstském náměstí.

Šperky i vzácné listiny

Šlechtické rody připomenou kromě medailonků mimo jiné heraldické a genealogické památky, archiválie i předměty uměleckého řemesla vztahující se k jednotlivým rodům. Součástí výstavy jsou i dochované renesanční textilie a příklady šperků, například unikátní stříbrná šlikovská mincovní kazeta s vzácnými šlikovskými ražbami mincí z Jáchymova, renesanční náhrdelník ze Svatovítského pokladu či exempláře vonného šperku – pomandru – luxusního doplňku oděvů dam doby renesance.

Z archívních památek jsou vystaveny proslulé šlikovské listiny vydané za císaře Zikmunda Lucemburského pro Kašpara Šlika, pokutní registra Petra Voka či takzvaná Zlatá kniha černokostelecká s popisem zámku Smiřických. Originály těchto vzácných dokumentů však mohou být vystaveny pouhý měsíc. Na přelomu ledna a února pak budou poprvé v historii vystaveny originály slavných dopisů Perchty z Rožmberka.

Foto: výřez, archív NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv NPÚ
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie - Šternberský... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!