Krištof Kintera odkrývá veřejnosti svůj svět na výstavě Nervous Trees

Krištof Kintera odkrývá veřejnosti svůj svět na výstavě Nervous Trees 

Výstava Nervous Trees Krištofa Kintery vás vtáhne a jen tak nepustí, oslní, pobaví i přinutí se zamyslet. S prostory galerie Rudolfinum, kde se koná, by nemohla kontrastovat více a to ji dělá ještě zajímavější. V osmi výstavních sálech na návštěvníky čekají dvě desítky soch, instalací a obrazů, představující autorovu tvorbu posledních pěti let.

Krištof Kintera je významný současný český umělec, který ve svých dílech často pracuje s tématy pohybu, interakce a sociální kritiky.

Z jeho nejnovější výstavy si může každý odnést něco trochu jiného. Mnohé oslní velikost a majestátnost instalací, které se v několika případech rozprostírají přes celou místnost, do šířky i do výšky. Instalaci Vevnitř versus venku, umělou krajinu, autor vytvořil ze zateplovacího polystyrenu, který se nese dále celou výstavou na botách návštěvníků jako sníh.

Jiné zaujme pestrost a vizuální stránka exponátů, která v případě spektakulární instalace Demon of Growth II až bere dech. Roste do všech stran, nemá zřejmý konec ani začátek, zrcadlí okolní svět a žije všemi barvami.

A dalším zůstane rozum stát nad představivostí, kterou Krištof Kintera disponuje a která je zřejmá v každém vystaveném díle. Ku příkladu Postnaturalia představuje všem velmi známé věci, kterými se dennodenně obklopujeme, ať už doma nebo v kanceláři – počítače, televize, mobilní telefony… jinak. Pod rukama autora se z jejich odhalených obsahů stává environment a opravdu vynikající podívaná. Na Postnaturalii pracoval Kintera s mnoha dalšími umělci déle než rok a jedná se o nejrozsáhlejší instalaci na výstavě.

S největší pravděpodobností ale návštěvníka osloví vše výše zmíněné a odchází ohromen, jako to bylo alespoň v mém případě. Expozice zaujme jak děti, a to pro svou nápaditost a skvělé zpracování, tak dospělé, kteří ocení smysl pro detail a rádi se ponoří do hledání hlubšího významu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie Rudolfinum nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Galerie Rudolfinum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!