Po stopách pražských pověstí a strašidel

Po stopách pražských pověstí a strašidel50%

Praha je jakožto město s předlouhou historií opletena spoustou legend, bájí a pověstí. Ty se, spolu se zmínkami o pražských strašidlech, předávají již dlouhá staletí z generace na generaci. A jelikož by byla škoda, aby zůstaly jen mezi hrstkou vyvolených, bylo založeno Muzeum pražských pověstí a strašidel.

Jak samo vedení muzea uvádí, není strašidel bez pověstí a pověstí bez strašidel, proto se je rozhodlo veřejnosti představit společně pod jednou střechou.

Muzeum pražských pověsí a strašidel se nachází ve starém domě v těsné blízkosti Karlova mostu a je rozděleno do dvou částí. První, přízemní část, je věnovaná pražským pověstem, kterých je na poměrně malé ploše dostupných k přečtení opravdu hodně. Pro větší přehlednost jsou seskupeny podle pražských čtvrtí, ke kterým se vztahují. Ke Starému městu patří pověst o Turkovi, který žárlil na krev, Malostranské náměstí zase ukrývá tajemství o tom, jak svatý Václav po smrti pouta vězňům sundal. Pověsti jsou prokládány interaktivnimi exponáty, které sehrály roli ve zmiňovaných příbězích a souvisí s magickou historickou Prahou.

Zejména mladší návštěvníci jistě dokáží nabitou expozici ocenit, nicméně první část muzea může působit poněkud chaoticky. Mnoho informací je vměstnáno do příliš malého prostoru, což má za následek i ne příliš autentickou a poměrně stísněnou atmosféru.

Expozice dále pokračuje o patro níž, kde se na místě původního sklepa z 12. století nachází podzimní ulička duchů. Ta díky kulisám domků evokuje atmosféru půlnoční Prahy za dob středověku. Při procházce návštěvníci potkávají 25 nejznámějších pražských strašidel, která se mnohdy skrývají v oknech nebo za zdí, proto mohou při jejich hledání využít mapku dostupnou na zakoupené vstupence. I tuto část muzea ocení zejména děti, jež se pomocí své bujné fantazie dokáží lehce vrátit v čase a dodat tak uličce a jejím živým i neživým obyvatelům potřebnou důvěryhodnost.

Názor informuji.cz: 50%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!