Showdown na Mezinárodním dnu bílé hole

Showdown na Mezinárodním dnu bílé hole 

Již tradičně jsme si 15. října připomněli Mezinárodní den bílé hole, který nás upozorňuje, že v naše společnosti žijí i nevidomí lidé.

V tento den se konají různé akce, které se snaží zvýšit povědomí a pomoci odstranit předsudky vůči nevidomým ze strany vidící společnosti coby skupiny, která má jakousi výhodu. Výhodu, že vidí.

Nevidět ovšem není nevýhoda. Nevidět je zkrátka cesta – cesta, na které nemá být nemístný a přehnaný soucit, nýbrž vzájemné porozumění a ochota. A o takovou cestu se snaží i Neviditelná výstava, která si připomněla tento den akcí v OC Palladium v Praze. 

Pro návštěvníky bylo připravené sportovní odpoledne ve spolupráci s Jatomi fitness, kde za odborné konzultace osobních trenérů bylo možné si vyzkoušet, jak se nevidomým cvičí na různých posilovacích strojích nebo běhá na běžeckém pásu.

Zkusit si to přišla i česká reprezentantka v plážovém volejbalu Barbora Hermannová nebo kanoista Martin Fuksa. Hereckou obec zastupovala velmi energická Michaela Dolinová. Velkým zpestřením pro všechny návštěvníky byla možnost zahrát si tzv. showdown s Ondřejem Kodetem, českým reprezentantem, který ho nazývá „stolním tenisem pro nevidomé“.

Sportovní aktivity nevidomých nejsou pouze jakousi kompenzační aktivitou, ale plnohodnotnou aktivitou, skrze niž lze realizovat svůj vlastní talent a ukázat, že život nevidomých je život stejný jako život kohokoli jiného – pouze zkrátka trochu jiný.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!