Signál prozářil na čtyři dny českou metropoli. Nabídl videomappingy i audiovizuální instalace

Signál prozářil na čtyři dny českou metropoli. Nabídl videomappingy i audiovizuální instalace  

Procházím spolu s desítkou dalších lidí surovým rozestavěným prostorem horního patra Paláce U Stýblů. Naše cesta končí uprostřed kruhu vystaveného z panelů se stovkami světel. Zatím je klid. Po obvodu jen probíhá vizuální odpočítávání času. Jakmile skončí, celý kruh jakoby se roztočil a my “zajatci" jsme lapeni do spirály neobvyklého mystického audiovizuálního zážitku.

Nejen tento výjimečný únik z reality nabídl ve dnech od 12. do 15. října festival Signál, který tak po roce opět rozzářil nejen pražské ulice, ale rovněž interiéry některých známých staveb. Organizátoři pro zájemce, jichž se i letos našly desetitisíce, připravili dvě cesty plné zážitku. První vedla centrem Prahy a dlouhá byla téměř šest kilometrů, druhá, čítající jen něco málo přes dva kilometry, nabídla světelnou procházku přes Vinohrady.  

Obě trasy začínaly působivými videomappingy. Zakladatel francouzského vizuálního labelu EZ3kiel Yann Nguema díky němu rozpohyboval téměř každou cihlu na fasádě kostela sv. Ludmily, u něhož startovala vinohradská trasa. Na Tyršově domě pak mohli návštěvníci zhlédnout 3D videomapping Multiverse od španělského umělce Filipa Roca pocházejícího z Černé Hory. Desítky dalších projekcí a světelných instalací, které obvykle doprovázela originální hudba, mohli zájemci zhlédnout na nejrůznějších pražských lokalitách. 

Náměstí Jiřího z Poděbrad nabídlo impozantní stavbu Kita Webstera složenou z více než 700 tisíc LED světel. V jen o pár metrů vzdálených Riegrových sadech se mohli návštěvníci projít pod světélkujícími provazci instalace Submergence od mezinárodního uskupení Squidsoup. Multimediální instalaci Man Machine, která byla ke zhlédnutí v exteriéru TJ Sokol Vinohrady, vytvořil výtvarník a hudebník Vladimir 518 a skupina SPAN.  

Na centrální trase pak mohli návštěvníci obdivovat třeba zrcadlovou sochu juxtaposition či site-specific projekt Database promítaný na stěnu Klementina. Na Staroměstském náměstí se mohli projít světelným tunelem od barcelonského audiovizuálního studia Playmodes a neobvyklé instalace zhlédnout rovněž v Klášteře sv. Anežky České či na náměstí Republiky

Přestože byla většina “zastávek” přístupná zcela zdarma, vedle nich Signál připravil i placenou Galerijní zónu. Za tu se ale rozhodně připlatit vyplatilo. Colloredo-Mansfeldský palác nabídl instalaci Wave Interference Robyna Moodyho, kterou tvořilo 88 neonových světel a varhany. Ty se staly zdrojem pohybu. Svou melodií totiž probudily zvukovou vlnu, která rozkolíbala tyče do ladné zvukové vlny. 

Hudba hrála prim rovněž v instalaci Hladina, jež propojuje světlo, pohyb a zvuk. Projekt White Circle umístěný v prostorách DUP 39 vytvořil hudební label Raster-Noton. Čtveřici placených expozicí pak uzavřela instalace Henge popsaná již v perexu. Vzorem pro ni byl neolitický monument sestávající z oválného prostoru, který často obsahuje kruhově uspořádané kamenné nebo dřevěné pilíře. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!