5 filmů a seriálů, které vám představí atmosféru staré Prahy

5 filmů a seriálů, které vám představí atmosféru staré Prahy 

Praha je a vždy byla nádherné historické město s naprosto výjimečnou atmosférou. Bohužel se s postupem času ale její architektonické skvosty a malebné uličky začínají na mnoha místech měnit v moderní business centra a rušné nákupní zóny plné turistů. Pro ty, kteří si rádi připomínají kouzla starých časů, přinášíme pět tipů na filmy a seriály, díky kterým se do kouzelné Prahy 19. a počátku 20. století můžeme přenést.

1. Povídky malostranské (1984)

Nejznámější dílo Jana Nerudy, které patří mezi české literární klasiky a popisuje život na Malé Straně v polovině 19. století, nesmí na našem seznamu chybět. Při psaní povídek se autor inspiroval vlastními vzpomínkami na dětství a dospívání v Praze. Díky barvitým popisům postav a přesnému místopisu je čtenář přímo vtažen do ulic a domů Malé Strany, které se ho ani po dočtení knihy nechtějí pustit. Povídky malostranské byly v historii zfilmovány hned několikrát. Kromě zde doporučeného krátkého televizního seriálu, který zobrazuje šest z Nerudových třinácti povídek, natočil například režisér Jiří Krejčík televizní film Povídka malostranská nebo Týden v tichém domě.

2. Rozpuštěný a vypuštěný (1984)

Ač se jedná o jeden z nejmladších filmů tohoto seznamu, atmosféra Prahy na sklonku Rakouska-Uherska se tvůrcům podařila vytvořit na jedničku. Poklidná Nerudova ulice či prázdný Karlův most mohou být dnes považovány za něco neuvěřitelného, pro obyvatele Prahy na začátku 20. století byly každodenní realitou. Filmaři si při natáčení dali opravdu záležet a pečlivě si ověřovali, že zobrazují pražská zákoutí s odkazem na jejich původní historickou podobu. A pokud snad měl v záběru stát dům, který dříve neexistoval, chytře před něj zaparkovali vysoký povoz.

3. Hříšní lidé města pražského (1968) / Panoptikum města pražského (1987)

Dva odlišně nazvané seriály, které na sebe ale příběhově volně navazují, patří k nejoblíbenějším českým detektivkám vůbec. Rada Vacátko a později rada Korejs se svým týmem pátrají po místních zločincích a odkrývají tvář pražského podsvětí. V téměř každém díle má tak divák možnost nahlédnout do dobové krčmy, nevěstince nebo zapadlých uliček, které tvořily Prahu stejně jako známé památky. Zejména pak seriál Hříšní lidé města pražského, odehrávající se ve 30. letech 20. století, působí díky svému černobílému obrazu opravdu důvěryhodně.

4. Dobrý voják Švejk (1956)

Dobrý voják Švejk je velmi vydařenou filmovou adaptací dalšího významného literárního díla, Osudy dobrého vojáka Švejka od spisovatele Jaroslava Haška. V roce 1957 byl dokonce nominován na Křišťálový globus. Ve filmu je zobrazována Praha na začátku 1. světové války, nicméně jedná se o humorný satirický příběh, a proto je i atmosféra města veselá. A jelikož byl film natáčen před více než šedesáti lety, dobové kulisy byly z velké části ještě zachovány v původním stavu a své plné kráse.

5. Adéla ještě nevečeřela (1977)

Z období první světové války se přesuneme do idylické a prosluněné Prahy s neohroženým detektivem Nickem Carterem. Díky němu, a zejména jeho pochůzkám, se divákům naskytne mnoho pohledů na Prahu počátku 20. století, její ulice a místa, která jsou až záviděníhodná. Kdo by si snad nechtěl vychutnat bohatou snídani na terase Malé Fürstenberské zahrady pod Pražským hradem?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!