Za historií Univerzity Karlovy do gotických sklepů Karolina

Za historií Univerzity Karlovy do gotických sklepů Karolina90%

Univerzita Karlova byla založena 7. dubna 1348 v Praze a patří k nejstarším evropským univerzitám. Jaké byly počátky této prestižní instituce a jakými změnami během mnoha staletí své existence prošla? U příležitosti 667. výročí jejího vzniku se ve sklepních prostorech budovy pražského Karolina otevřela výstava mapující její dlouhou a zajímavou historii.

Univerzita Karlova je nejstarší univerzitou severně od Itálie a východně od Paříže. Právě italské univerzita v Boloně a francouzská Sorbonna byly pro pražskou univerzitu vzorem a inspirací. Historicky první fakulta, na které se začalo přednášet, byla fakulta svobodných umění (nyní filozofická) a po ní následovala fakulta teologická, právnická a lékařská. O několik let později vznikla i první kolej, Karolinum, na jejímž místě se nyní koná výstava a během rozkvětu v 90. letech k ní přibyly i další budovy.

Během svého fungování univerzita nezažila ale jen rozkvět a výstava velmi povedeně tuto strastiplnou cestu mapuje. Za méně než století od svého založení musela v době husitské revoluce pozastavit na 15 let výuku, než se dokázaly znovu navázat vztahy s římskokatolickou církví. Na konci 19. století byla univerzita dokonce rozdělena na českou a německou a po krátkém sjednocení znovu roztříštěna a zbavena práv během 2. světové války a posléze i po dobu komunistického režimu. V roce 1990 se se zákonem o vysokých školách univerzitám opět vrátily jejich akademické svobody.

Zrekonstruované gotické sklepy původní budovy Karolina v sobě skrývají originály i věrné kopie významných písemností a objektů vztahujících se k založení i fungování Karlovy Univerzity. Mezi nejvzácnější exponáty patří dozajista zakládací listina Univerzity Karlovy, původní renesanční univerzitní truhlice nebo univerzitní práce Edvarda Beneše s posudkem T. G. Masaryka. Kromě prací a knih významných profesorů a myslitelů, mezi než patřili například Jan Hus nebo Jan Evangelista Purkyně, si mohou ale návštěvníci prohlédnout i obrazy a fotografie zobrazující běžný studentský život na různých univerzitních fakultách.

Karlova Univerzita je opravdu světovou raritou a nejen pro svou prestiž každoročně ke studiu láká desetitisíce studentů, kteří si mohou vybrat studijní obor na 17 fakultách. A na závěr jedna zajímavost – během imatrikulací a promocí studentů se na univerzitě stále dodržují původní historické obřady. Ty zúčastněným připomínají důležitost tradice a vzdělání, která se, doufejme, bude předávat dál i po následující staletí.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Karolinum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!