Blade Runner 2049 ctí legendu z 80. let a navazuje jak příběhem, tak atmosférou

Blade Runner 2049 ctí legendu z 80. let a navazuje jak příběhem, tak atmosférou90%

Blade Runner (1982), kultovní film sci-fi žánru, se dočkal pokračování. Do kin právě vstupuje snímek Blade Runner 2049, který se již dle data v názvu odehrává 30 let po událostech z prvního filmu a navazuje na ně.

V době, kdy se kousek dřeva (ze skutečného stromu!) bere za luxus pro boháče a při pohledu na psa se nejdříve neptáme na jeho jméno, ale na to, jestli je skutečný nebo umělý, se setkáváme s důstojníkem K (Ryan Gosling), jemuž se během normální každodenní práce podaří odhalit velké a dlouho ukrývané tajemství - důkaz toho, že některé starší modely Replikantů, uměle vytvářených lidí, kteří od skutečného člověka nejdou téměř vůbec poznat, byli schopni mít děti. To je naprosto zlomovou informací jak pro jednotky snažící se udržet pořádek, tak i pro Niandera Wallace (Jared Leto), který má na výrobu umělých lidí monopol a snaží se je i tímto způsobem dostat na takovou úroveň dokonalosti, aby následovali motto firmy "lidštější než skuteční lidé".

K se snaží jít po stopách onoho pověstného dítěte sám, neboť ve světě, kde mají Replikanti uměle vytvářené vzpomínky, z čehož některé sdílí i s dalšími osobami, není pro nikoho jednoduché zjistit, kým vlastně je a jaká je jeho skutečná minulost, a dítě je v ohožení z vícero důvodů. K je tak nucen vyhledat hrdinu prvního dílu Ricka Deckarda (Harrison Ford), který je však již mnoho let nezvěstný.

Zfilmování nového Blade Runnera se ujal režisér Denis Villeneuve, který nám již v minulém roce učaroval skvělým snímkem Příchozí. I tento film mu naprosto sedl, jeho klidné, snové tempo nejenže sci-fi žánru sluší, navíc skvěle navazuje na původního Blade Runnera, kde již tuto atmosféru začal budovat Ridley Scott. Pocity, které snímek vyvolává, jako by byly postaveny na žebříčku priorit nad příběh.

Herci podávají skvělé výkony, což je o to výraznější, že se ve filmu méně mluví. Postavy jsou nám tak trochu cizí, ale spíše dávají větší prostor představivosti, než aby nám vůbec nic neříkaly. Ryan Gosling a Harrison Ford jsou profesionálové, jejichž obsazení ve snímku odehrávajícím se v budoucnosti je sázkou na jistotu. Opět překvapuje sympatická Ana de Armas v roli Joi, což je digitální přenosná společnost/přítelkyně důstojníka K. Taktéž do fascinujícího prostředí přelidněného velkoměsta budoucnosti skvěle zapadá Mackenzie Davis, která zde představuje lehkou dívku Mariette. A opomenout nemůžeme ani Robin Wright, což je K-ova nadřízená Joshi (zvaná Madam), a Sylvii Hoeks, která představuje Luv, zastupitelku pana Wallace. Tyto dvě dokonalé profesionálky stojí ve snaze najít dítě proti sobě, obě se snaží o totéž s velice opačnými úmysly.

Blade Runner je po všech stránkách skvělý - vizuální hry, které nám zprostředkovává
skrz všudypřítomné hologramy, různě barevné neony a celkově futuristické umělé osvětlení, dělají z filmu doslova umělecké dílo. Stejně je na tom zvuk, hudební kulisy jen atmosféru podtrhávají. Film krásně pracuje s tichem - jak co se týče hudby, tak i scénáře. Nesnaží se ticho zaplnit nicneříkajícími poznámkami či plytkými dialogy, čímž se vymyká z řady rádoby podobných filmů, jež však ke každé chvíli, kdy vzduchem nelétají epické hlášky, přistupují jako k plýtvání potenciálem a nudné prázdnotě.

Je sice fakt, že necelé tři hodiny pomalejšího tempa mohou být pro někoho trochu únavné, rozhodně se však vyplatí je tomuto filmu věnovat. Takto zdařilé pokračování legendy z minulého tisíciletí, které nejenže zajímavě navazuje příběhem, ale drží se ve stejném duchu i co se týče prostředí, barev, dynamiky střihu a celkové nálady, jsme tu totiž dlouho neměli.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Blade Runner 2049

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!