Dvě noci na Karlštejně jsou plné golfu, peněz i pravého českého knedlíku

Dvě noci na Karlštejně jsou plné golfu, peněz i pravého českého knedlíku  

Pražské Divadlo Kalich opět spojilo síly s režisérem Davidem Drábkem i dramatikem Petrem Kolečkem a po Ženě za pultem 2 Pult osobnosti představuje další společné dílo - hru Dvě noci na Karlštejně. Společenskou satiru, jež si nebojí utahovat z boháčů a byznysmenů.

Hned od počátku je jasné, že má hra Dvě noci na Karlštejně, která se premiérově představila  publiku ve středu 20. října, ambici diváky především královsky pobavit. Na pódiu se objevuje Lucie Benešová alias Iveta, dokonalá česká manželka, která dokáže kdekoliv a za jakýchkoliv okolností sehnat pravý český knedlík. Právě na to a na předstíranou hloupost balí boháče. Po několika nevydařených sňatcích nyní narazila na pořádné terno - na velkopaštikáře Borise. 

Boris v podání Václava Kopty přestavuje prototyp boháče, který si sám sebe plete dokonce s králem Karlem IV. I proto se rozhodne uspořádat svatbu s Ivetou na Karlštejně a svatební noc chce prožít přímo v královské komnatě. Ale ještě předtím vyrážejí čerství novomanželé na golf, kde se k nim přidá ještě další podivínská dvojka - jejich svědek kosmonaut, který se nedávno vrátit ze své vesmírné mise Vojtěch v podání Igora Chmely a podivínská družička Marika (Jana Bernášková), ekoložka a veganka ze zbohatlické rodiny. 

Ač si již podle popisu dokážete možná spojit s postavami konkrétní osobnosti, hra se obejde bez přímých narážek a nechává samotného diváka, aby použil svou fantazii. Za to je plná leckdy až absurdních scén a hlášek, které diváky chvíli rozesmívají, místy nad nimi zůstávají jen vrtět hlavou. Na návštěvníkovu bránici útočí především druhá půlka, kdy se děj přesune z golfového hřiště do královské komnaty a zase zpátky. Ani rozjezd však není nudný, byť v porovnání s druhou polovinou má daleko menší grády. 

Scénárista Petr Kolečko a režisér David Drábek vybrali do hry skutečně vynikající čtveřici herců. Své role ztvárňují naprosto uvěřitelně, hlášky z nich padají bez zaškobrtnutí a bez zbytečného přehánění vytváří na pódiu prapodivnou zbohatlickou skupinku, která s elánem tráví nejen Dvě noci na Karlštejně, ale rovněž nabízí 18 jamek plných humoru

Scéna je jednoduchá, avšak naprosto dostačující. V této hře hrají prim slova, nikoliv vizuální stránka. V závěru se ale diváci dočkají i originálních rekvizit - tedy především jedné neobyčejné rekvizity. O co jde se ale budete muset zajít přesvědčit sami. Pokud si totiž chcete na chvilku odpočinout a pobavit se, jsou pro vás Dvě noci na Karlštejně tou pravou komedií, jež překypuje (nikoli laciným) humorem a společenskou satirou.

Foto: Divadlo Kalich

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!