10 míst v Praze, které stojí za to vidět v rámci Dne architektury 2017

10 míst v Praze, které stojí za to vidět v rámci Dne architektury 2017 

Téměř sedm desítek měst a obcí po celé republice chystá od 30. září do 1. října v rámci Dne architektury komentované prohlídky po zajímavých místech. Bohatý program připravuje i hlavní město, ze kterého jsme pro vás vybrali deset tipů, kam se o víkendu zajít podívat.

1. CAMP s Adamem Gebrianem

Centrum architektury a městského plánování (CAMP) má za úkol vylepšit veřejnou debatu o rozvoji Prahy. Není určen jen architektům a projektantům, ale i samotným obyvatelům metropole. V neděli 1. října zde v 15 a v 17 hodin proběhne komentovaná prohlídka centra s Adamem Gebrianem, který zájemce provede výstavním sálem s unikátní velkoplošnou projekcí, studovnou, kavárnou, venkovní terasou a moderním přednáškovým sálem.

KDE A KDY: Vyšehradská 2077/57, 1. 10. od 10 do 17 hodin

2. Kubismus na nábřeží

Tři architektonické skvosty v kubistickém stylu ze začátku 20. století si prohlédnete v neděli 1. října mezi 13. a 16. hodinou, kdy se zpřístupní vila Na Libušince od slavného architekta Emila Králíčka, Kovařovicova vila od neméně známého Josefa Chochola a nakonec Sequencova vila od Otakara Novotného. K vidění bude část vnitřních prostor, terasy a zahrady všech těchto vil. Ve 13 a v 15 hodin se budou konat přednášky vnuků architekta Novotného. Na prohlídky je ale omezená kapacita, organizátoři proto doporučují rezervaci.

KDE A KDY: Vnislavova 48/4. 1. 10. od 13 do 16 hodin

3. Projekce filmu o socialistické architektuře ve východní Evropě

Souběžně se Dnem architektury probíhá i festival Film a architektura. Jako warm-up se bude promítat série deseti krátkých experimentálních filmů Na věčné časy – Relikty architektury socialistické éry, která mapuje poválečnou architekturu socialistické éry v jedenácti zemích východní Evropy (Moskva, Berlín, Bratislava, Budapešť, Bukurešť, města v Polsku, České republice, Srbsku, Kosovu a Albánii a v Bulharsku). Časově pokrývá počátky stalinistické architektury, sorelu, přes brutalismus, high-tech a socialistickou modernu až do zlomového roku 1989.

KDE A KDY: CAMP – Vyšehradská 2077/57, 29. 9. v 19 hodin

4. Holešovice – město versus nádraží

Už dlouho se řeší otázka, co by Praha měla podniknout s rozlehlou oblastí mezi nádražím v Holešovicích a bývalým železničním areálem v Bubnech. Obytné domy v minulosti ustoupily dopravním stavbám, dnes však tato čtvrť velmi upadá. Po starých Holešovicích se můžete v neděli 1. října od půl desáté ráno projít s historičkou architektury Věrou Vostřelovou.

KDE A KDY: Železničářů 204/6, 1. 10. v 9.30 hodin

5. MeetFactory s Davidem Černým

Mezinárodním centrem současného umění na Smíchově vás v neděli 1. října od 14 hodin provede kontroverzní umělec David Černý, který ho sám založil. Poví vám o historii budovy, která dříve sloužila jako továrna na výrobu skla a později patřila firmě Škoda i Československým železnicím, a o procesu její transformace na kulturní centrum.

KDE A KDY: Ke Sklárně 3213/15, 1. 10. od 13 do 17 hodin

6. Vetřelci a volavky na Výstavišti

V areálu Výstaviště v Holešovicích, který dřív nesl název Park oddechu a kultury Julia Fučíka, se v sobotu 30. září v 15 hodin vydáte seznámit s výtvarnými artefakty z 20. století s Pavlem Karousem, autorem projektu Vetřelci a volavky. Objevíte tak nadčasové sochy ze začátku minulého století i relikty sorely.

KDE A KDY: Tiskárna na Vzduchu, Výstaviště 415, 30. 9. v 15 hodin

7. Přednáška o rozrůstání měst kolem řeky

Historik Richard Biegl bude v sobotu 30. září od 17.30 hodin hovořit o rozrůstání našeho hlavního města kolem Vltavy a srovnávat ho s obdobným vývojem Vídně a Paříže. Jak město rostlo a kde byly jeho limity? Co nám řeka dala a naopak vzala? Historické, urbanistické a architektonické milníky, které se navždy zapsaly do dějin velkoměst. Na akci je nutné mít rezervaci přes web Pražských vodovodů a kanalizací.

KDE A KDY: Podolská vodárna, Podolská 15, 30. 9. v 17.30 hodin

8. Karlín na vodě

Jak se změnila dnes už módní čtvrť Karlín po povodních v roce 2002? Po stopách karlínských vod se v sobotu 30. září v 11 hodin vydáte s kurátorkami galerie VI PER Barborou Špičákovou a Irenou Lehkoživovou, které vám objasní, kterak Karlín ztratil náplavku nebo kde najdete karlínský Hamburg či Londýn.

KDE A KDY: Vítkova 2, galerie VI PER, 30. 9. v 11 hodin

9. Pražské ptactvo mezi vodou a nebem

Nejenom na venkově, ale i v metropoli žije mnoho druhů ptáků. Na exkurzi, která se koná v neděli 1. října v 9 hodin, se seznámíte s problematikou synantropních druhů ptáků (holubi, labutě, racci aj.) a jejich soužití s lidmi. Ornitolog Martin Těšický vám vysvětlí, zda je či není vhodné ptactvo krmit a čím, proč ptáci vrážejí do skel a trolejí na mostech a jak tomu lze zabránit. Dalekohled a určovací příručku s sebou!

KDE A KDY: Palackého náměstí před sochou F. Palackého, 1. 10. v 9 hodin

10. Zapomenuté lázně hlavního města

Ačkoli Praha nikdy nebyla lázeňským městem, našli bychom v ní řadu drobných staveb, které sloužily jako městské lázně. Dnes však o nich téměř nikdo nemá ani tušení. Tradici a osud městských lázní připomene na procházce v sobotu 30. září ve 14 hodin architekt Martin Rusina.

KDE A KDY: park Lannova vedle ministerstva dopravy, 30. 9. ve 14 hodin

Foto: MeetFactory. Zdroj: archiv Dne architektury

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!