Natočit kvalitní film dnes může s trochou pomoci každý, říká ředitelka neziskové organizace Free Cinema

Natočit kvalitní film dnes může s trochou pomoci každý, říká ředitelka neziskové organizace Free Cinema 

Filmová tvorba už není doménou odborníků, natočit dobrý film se může naučit každý, říká zakladatelka neziskové organizace Free Cinema Alexandra Forejtová Lipovská a myslí to zcela vážně. Své žáky vede na kurzech k tomu, aby se naučili vnímat film jako umění, aby se orientovali v jednotlivých přístupech a teoriích, a hlavně aby dokázali natočit vlastní snímek podle svého scénáře. Ti nejlepší se potom pravidelně účastní filmových soutěží a přehlídek nebo se rozhodnou pro dráhu profesionální. „Nikdy není pozdě na to vyzkoušet si, co ve vás dřímá za talent!“ poznamenává Alexandra.

Film je v podstatě velmi mladý umělecký obor řazený mezi scénická umění, který má v současné době spolu s televizí a internetem zřejmě největší dosah a vliv na své diváky.  Obor vznikl v 19. století díky vynálezu  kinematografu francouzských bratrů Lumièrových. Jejich filmy jsou ale pouze statickými scénami z běžného života, dnes by se dalo říci, že jsou to krátké dokumenty. Za první opravdový film s dějovou linkou je tak označován až snímek Cesta na měsíc francouze Georgese Mélièse z roku 1902.

Od té doby se stalo mnoho událostí, ve filmu a obecně v kinematografii se ale dá říci, že šlo všechno mílovými kroky. „Dnešní svět je zahlcený videi z youtube, která si může kdokoliv natočit na mobil, sestříhat a zdarma publikovat. Zdá se čím dál více, že kvalita těchto krátkých snímků upadá, a v podstatě platí, že čím větší nesmysl, tím více zhlédnutí má,“ říká spoluzakladatel organizace Free Cinema Jiří Forejt.

My se oproti tomu snažíme udržet kinematografické umění kvalitní, proto naše žáky učíme filmové řemeslo tak, jak se je učili ti nejslavnější režiséři ještě před pár lety. Klidně ať si pak točí youtube videa, ale mít kvalitní základ ve scénáři, vědět, jak nejlépe film sestřihat a natočit si vše na kvalitní techniku, se nikdy neztratí.“

Organizace Free Cinema mimo jiné úzce spolupracuje s pražskou FAMU, a má tak možnost zapůjčit studentům profesionální techniku, se kterou mohou po celou dobu pracovat. K ruce jim jsou také odborníci z řad filmařů. Cílem organizace je především filmová výchova a vzdělávání dostupné každému. "Snažíme se, aby cena za kurzy byla přístupná pro všechny, nejedná se o komerční záležitost. Jsme totiž hlavně srdcaři,“ uzavírá Alexandra.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

ředitelka Free Cinema Alexandra Forejtová Lipovská na tiskovceZakladatel a moderátor tiskovky Jiří Forejt s jedním ze studentů
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?