10 filmových adaptací knih mistra strachu Stephena Kinga

10 filmových adaptací knih mistra strachu Stephena Kinga 

Král hororu je jen jeden. Připomeňte si slavné filmové adaptace děl Stephena Kinga realizované v průběhu minulých dekád.

1) Carrie (1976)

Vůbec prvním Kingovým románem a zároveň i první adaptací je horor Carrie – knižně vydán v roce 1974, zfilmován o pouhé dva roky později, a to známým režisérem Brianem De Palmou (Zjizvená tvář, Neúplatní). V příběhu o středoškolské outsiderce, která v sobě objeví schopnost telekineze a díky ní se pomstí zlým spolužákům, prokázal svůj herecký talent tehdy 22letý John Travolta ve své první velké roli. Autor předlohy se o snímku vyjádřil, že je lepší než kniha – zvláště pak jeho konec.

2) Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Tuto útlou novelu na trhu nenajdete samostatně, vyšla totiž v povídkovém souboru nazvaném Čtyři roční doby. Jde o pravděpodobně nejúspěšnější adaptaci z řady Kingových děl – autor prý knihu, pojednávající o přátelství muže podezřelého z vraždy a doživotně odsouzeného, napsal podle vzpomínek na filmy s vězeňskou tematikou zhlédnutých v dětství. Filmu značně konkuroval hit Pulp Fiction: Historky z podsvětí, který v amerických kinech běžel ve stejnou dobu.

3) Misery nechce zemřít (1990)

Nechat zemřít svou hlavní hrdinku se nevyplácí – o tom se může přesvědčit spisovatel Paul Sheldon, když ho po těžké havárii zachrání skalní fanynka jeho knih Annie Wilkes a zařídí mu domácí vězení do té doby, než její milovanou Misery na stránkách opět oživí. Skvělá Kathy Bates si za svou úlohu trýznitelky hlavního hrdiny právem vysloužila hned dvě ocenění – Oscara a Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka. I Kingovi se hodně zalíbila, takže ji obsadil do svého dramatu Dolores Claiborneová.

4) Osvícení (1980)

Majstrštyk Stanleyho Kubricka – kdo by neznal slavnou větu Jacka Nicholsona „Johnny je tady!“, kterou pronese poté, co honil svou manželku a syna se sekerou v ruce a nakonec s ní prorazil díru ve dveřích místnosti, kde se před ním ukryla jeho žena. Scéna prý filmařům zabrala tři dny a při jejím natáčení zničili šedesát dveří. S výslednou podobou celého filmu prý spisovatel příliš spokojený nebyl. Často ho přirovnával k „super káře bez motoru“.

5) Nadaný žák (1998)

Jedna z dalších zfilmovaných povídek ze souboru Čtyři roční doby pojednává o středoškolákovi Toddovi, jenž zjistí, že jeho sousedem je bývalý německý velitel koncentračního tábora skrývající se v městečku pod falešnou identitou. Místo aby ho mladík ohlásil, se zločincem se sblíží a nutí ho vyprávět mu o jeho „práci“ za druhé světové války. Postava nacisty Kurta Dussandera jako by byla prokletá. Původně ho měl ztvárnit James Mason, před natáčením však podlehl infarktu. Náhradníkem se stal Richard Burton, ten ale zemřel ještě před přijmutím role. Nakonec ho zahrál Ian McKellen.

6) Zelená míle (1999)

Mysteriózní snímek o tom, že ne každý k smrti odsouzený vězeň je vinen, byl natočen podle více než tří set stránkového románu – jeho adaptace je podle Kinga naprosto věrná předloze. Ta původně vyšla jako šest samostatných dílů v průběhu roku 1996, a až rok poté se na trhu objevila jako celek. Titulní role bachaře Paula Edgecomba byla nejprve nabídnuta Johnu Travoltovi, ten ji však odmítl a za něj ji převzal Tom Hanks. Ve snímku se v malé úloze ukázal i Gary Sinise, který si s Hanksem již dříve zahrál ve Forrestu Gumpovi nebo v Apollu 13.

7) Dolores Claiborneová (1995)

Jde o jeden z nejrealističtějších Kingových námětů, ve kterém se prakticky neobjeví žádné nadpřirozeno. Zároveň ale jeden z nejděsivějších, právě z toho důvodu, že se klidně mohl a může stát kterémukoli z nás. Opět se zde představí Kathy Bates, hrající týranou manželku toužící po kruté pomstě – spisovatel, fascinován jejím výkonem v Misery nechce zemřít, jí prý roli psal přímo na tělo.

8) Mlha (2007)

Režisér a scenárista adaptací Zelené míle a Vykoupení z věznice Shawshank Frank Darabont před deseti lety oprášil další z Kingových děl, povídku Mlha ze stejnojmenné sbírky z roku 1985. Příběh o husté a tajemné mlze, která zachvátila malé americké město, prý Kinga napadl během nakupování v jednom mainském supermarketu. Darabont chtěl jeho filmovou adaptaci převést do černobílé podoby, ta se nakonec dostala jen na disky Blu-Ray.

9) Tajemné okno (2004)

V televizním programu často se objevující film s Johnnym Deppem v titulní roli rozvádějícího se spisovatele, který navíc prožívá tvůrčí krizi, o němž už se méně ví, že je adaptací novely ze souboru s názvem Čtyři po půlnoci 1. Je to nejspíše částečně dáno i tím, že se kniha od filmu v některých ohledech značně liší – mimo jiné závěry jsou velmi rozdílné. King dokonce vyměnil práva k tomuto filmu za práva k seriálu Královská nemocnice, v němž spolupracoval na scénáři.

10) TO (1990 a 2017)

V roce 1990 vznikl více než tříhodinový televizní film na základě autorova nejrozsáhlejšího románu s prostým názvem TO (český překlad má přes tisíc stran), nedávno měl premiéru jeho remake. V obou filmech si s náročnou rolí vraždícího klauna Pennywise výborně poradili jak Tim Curry (tehdy 44letý) z prvního filmu, tak i teprve 27 let starý Bill Skarsgård z novější verze. Varování: nevhodné pro coulrofobiky!

Foto: Jack Nicholson ve filmu Osvícení. Zdroj: Facebook

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!