8 knih, které byste si měli v září přečíst

8 knih, které byste si měli v září přečíst 

Září přináší konec prázdnin, začátek školního roku a koneckonců i blátivý podzim už klepe na dvěře. V takových pochmurných chvílích je nejlepší si zalést pod deku s čajem a jednou z osmi zajímavých knížek, které právě vycházejí.

Muž, který hledal svůj stín (David Lagercrantz)

Severská kriminální série Milénium se konečně dočkala pátého dílu. Fanouškům dobře známá Lisbeth Salanderová si v dalším pokračování odpykává trest v ženské věznici s nejvyšší ostrahou a ačkoli se snaží se všemi vycházet, nedaří se jí to. I přesto společně s novinářem Mikaelem Blomkvistem pátrá po tom, co se stalo v jejím děství. David Lagercrantz, švédský spisovatel a žurnalista, opět na 453 sranách nového románu přenese čtenáře do hackerského prostředí šmrncnutého mafií, kde o napětí nebude nouze.

Datum vydání: 7. září v nakladatelství Host

Jeden německý život (Brunhilde Pomselová, Thore D. Hansen)

Brunhilde Pomselová sama sebe popisuje jako okrajovou postavu, její příběh ale rozhodně okrajový není. Dáma, které je 106 let, totiž bývala sekretářkou, stenografkou a písařkou říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse. Kniha popisuje nejen její zkušenosti v blízkosti jednoho z hlavních vůdců nacistického Německa, ale i svůj názor na současné neonacistické skupiny a obecně dnešní dobu. Na motivy dojemné zpovědi vznikl v minulém roce i dokument se stejným názvem.

Datum vydání: 12. září v nakladatelství Ikar

Šest vran (Leigh Bardugo)

Leigh Bardugová nedávno vydala svůj knižní debut Griša: Světlo a stíny, který se rychle stal světovým hitem a bestsellerem deníku New York Times. Stejné ocenění získalo i její volné pokračování fantasy ságy s názvem Šest vran, které nese podtitul "Šest nebezpečných psanců, jeden nesplnitelný úkol." Zloděj, trestanec, hazardní hráč, černá ovce rodiny, špionka a kráska-zabiják se totiž snaží dostat do nejstřeženější pevnosti světa, Ledového paláce. 

Datum vydání: 5. září v nakladatelství Fragment

Dnešek není naposled (Elan Mastai)

Jaké by to bylo žít za padesát let? A nebo naopak o půl století nazpátek, kdy počítače, mobily i internet byly hudbou budoucnosti stejně jako hlavní hrdina tohoto románu? Tom Barren se ocitl v roce 2016, v pro něj neuvěřitelně zaostalém světě. Chce se ale vrátit zpět? Možná, že právě tady najde své místo na Zemi. V příběhu o různých podobách nás samých hraje prim hlavně humor, odvaha a láska. Debut kanadského spisovatele, který autor Marťana označil za "Vzrušující, osvěžující příběh o cestování v čase.", jednoduše slibuje nekonvenční výlet do budoucí minulosti.

Datum vydání: 14. září v nakladatelství Knižní klub

Univerzita výjimečných: Odveta (Joelle Charbonneau)

Už třetí pokračování dystopické ságy nás opět zavede do válkou zničeného světa, kde ti nejnadanější dostanou možnost studovat na tzv. univerzitě výjimečných, projít testováním a starat se o ostatní. Jednou z nich je i Cia Valeová, která se pokouší odhalit společnosti pravdu o praktikách při Zkoušce. Země se ocitá na pokraji občanské války a Cia je rozhodnutá jít do boje, i za cenu ztrát. Pro příznivce trilogie Hunger Games jednoduše nepostradatelná četba.

Datum vydání: 7. září v nakladatelství Fragment

Doupě (Jakuba Katalpa)

Po úspěšném románu Němci přichází autorka s románem o osudech tří žen. Květa se snaží vyrovnat se smrtí svého manžela tím, že si vytvoří doupě. Mezitím se v Americe snaží vyléčit z rakoviny Akiko Ikedaová, její manžel ale nevěří v její uzdravení. Z Vietnamu do České republiky pak přichází Hoang Thi Anhová, aby pomohla své dceři s obchodem. Jejich osudy se na chvíli spojí v Praze, ale jen proto, aby mohli pokračovat svým směrem. 

Datum vydání: 1. září v nakladatelství Host

Jmenuji se nikdo (Matthew Richardson)

Solomon Vine patří mezi nadějné špiony, jednoho dne ho ale za nevyjasněných okolností postaví mimo službu. O několik měsíců později zabijí jeho přítele, šéfa istambulské expozitury MI6. Solomon se na vlastní pěst vydá pátrát po vrahovi. V sázce je ale víc, než tušil. Jmenuji se nikdo prostě patří mezi špionážní detektivky, kterým není dobré se vyhnout.

Datum vydání: 1. září v nakladatelstvá Knižní klub

Wangovi vs. svět (Jade Changová)

"Sen o Americe v čínském balení. Román o přistěhovalcích, kteří netouží po přijetí ani se nesnaží zapadnout. Chtějí jen vydělat balík peněz." Bláznivý road trip za penězi a domovem sleduje čtenář z pohledu pěti hlavních hrdinů: otce Charlese, který v Americe přišel o všechno, jeho nejstarší dcery a umělkyně Sainy, syna a komika Andrewa, pubertální dcery Grace a chamtivé nevlastní matky Barbry.

Datum vydání: 12. září v nakladatelství Host

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!