Ruský člověk a sovětské Rusko. Spitfire Company uvede adaptaci knihy Světlany Alexijevičové, kde jinde než v Jatkách

Ruský člověk a sovětské Rusko. Spitfire Company uvede adaptaci knihy Světlany Alexijevičové, kde jinde než v Jatkách 

Poznat Rusko. Doopravdy. Pochopit. Jak? Skrze Rusy a jejich sovětskou minulost. Touto problematikou se zabývají knihy běloruské autorky Světlany Alexijevičové, kterou dnes zná celý svět. A právě její knihu Doba z druhé ruky: konec rudého člověka se v divadelní adaptaci jal zpracovat cenami rovněž ověnčený soubor Spitfire Company, který tím oslaví deset let svého působení a předvede svůj zatím největší projekt. Vše se odehraje v holešovických Jatkách 78.

Jaké je současné Rusko a jací jsou Rusové a proč jsou takoví, jací jsou? A proč jim my jen těžko rozumíme a stejně jako celý svět se jich tak trošku (i více) bojíme? Běloruská autorka s ukrajinskými kořeny za dlouholeté rozebírání těchto otázek ve svých beletriích s dokumentárním stylem obdržela v roce 2015 Nobelovu cenu za literaturu. Její tvorba se zaměřuje právě na obyčejné Rusy a rozhovory s nimi, a dává tak zodpovědět, proč 85 % Rusů volí znovu a znovu Putina a proč je Stalinský kult živý více než kdy předtím. 

A v polovině září se jedna z jejích knih - Doba z druhé ruky: konec rudého člověka, jež podává svědectví Rusů z rozličných vrstev společnosti, kteří věřili v sovětský svaz - dostane i na divadelní prkna. Pro zpracování si ji vybralo známé divadelní uskupení Spitfire Company, které tímto počinem oslaví deset let svého působení na scéně.

Na jevišti se potkají jak současní, tak i bývalí členové skupiny, a bude to její dosud nejvýznamnější počin. Režie se ujali Miřenka Čechová a Petr Boháč. V inscenaci zazní autorská hudba skladatele a dirigenta Jana Kučery, masky navrhla sochařka Paulina Skavova a za zvukovým designem stojí Martin Tvrdý. 

Spitfire Company je jedním z nejprogresivnějších českých divadelních uskupení. Obdrželo několik tuzemských i zahraničních ocenění – opakovaně Cenu Divadelních novin, The Herald Angel Award, dvě nominace na Total Theatre Award, cenu DNA, cenu Skupovy Plzně, nominaci na Cenu divadelní kritiky a další.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jatka78 nabízí i další akce

Místo konání: Jatka78

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!