9 vinobraní po celé ČR, která letos stojí za to navštívit

9 vinobraní po celé ČR, která letos stojí za to navštívit 

Léto už pozvolna končí, a tak pro vás máme devět tipů na letošní vinobraní – z hlavního města, ze severu Čech a samozřejmě i z oblasti jižní Moravy.

1)      Vinobraní svaté Kláry

V pražské Botanické zahradě v Troji proběhne tradiční vinobraní o víkendu 16. až 17. září. K ochutnání zde budou kromě vína a burčáku také pálenky ze tří aromatických odrůd. Na vinici i v Ornamentální zahradě zahrají cimbálovky či jazzové a folkové kapely, kromě toho se zde můžete zúčastnit komentovaných prohlídek expozice výroby vína spojených s degustací, na něž platí speciální vstupné za 350 korun.

Vstupné: 200/70/20 Kč

2)      Pálavské vinobraní

Jubilejní sedmdesátý ročník začne v Mikulově v pátek 8. září a potrvá do neděle 10. Na akci se představí přes 60 vinařství a vinařů, k veřejné ochutnávce bude k dispozici více jak pět set vzorků. K vidění bude velkolepý ohňostrojSlunce a víno“, Chantal Poullain v roli manželky krále Václava IV. nebo výstava vztahující se k vinobraní umístěna ve zdejším Regionálním muzeu. Na programu je i spousta hudby, mimo jiné zde zahraje David Koller, Jana Kirschner, skupina MIG 21 či Václav Neckář.

Vstupné: 600/550 Kč

3)      Mělnické vinobraní

Ve městě na soutoku Labe a Vltavy se vinobraní uskuteční mezi 15. a 17. zářím. Zlatým hřebem programu je jednoznačně sobotní historický průvod alegorických vozů, na nichž návštěvníci spatří třeba sv. Ludmilu, Karla IV. i Tomáše Garrigua Masaryka, od jehož návštěvy vinobraní letos uplyne 95 let. Na koncertním pódiu vystoupí Vladimir 518 & DJ Mike Trafik, UDG, Miro Žbirka či Tata Bojs. Na akci dorazí i Ivan Král, autor písní pro U2, Davida Bowieho a Iggyho Popa, který zde ukončí své české turné.

Vstupné: 200/180/150/120 Kč

4)      Vinobraní na Pražském hradě

Již po dvanácté se bude v Královské zahradě na Hradě od 16. do 17. září konat slavnost vína, jež bude letos ve znamení slovinského architekta Josipa Plečnika. Ten byl za první republiky pozván prezidentem Masarykem k práci na obnově Pražského hradu a později i úprav zámku v Lánech. Návštěvníci zde budou moci ochutnat slovinská vína, čerstvou hroznovou šťávu či burčák, k tomu jim zahrají moravské soubory i slovinský folklorní soubor Gozdar.

Vstupné: zdarma (ochutnávka v Míčovně za poplatek)

5)      Znojemské historické vinobraní

O třetím zářijovém víkendu, tedy 15. – 17. září, bude jihomoravské Znojmo patřit milovníkům vína. Novinkou letošního ročníku bude středověká krčma na nádvoří zdejšího hradu, kde budete moci vyzkoušet speciality z dob Jana Lucemburského a poslechnout si středověkou hudbu. Hlavní program zahrnuje známé interprety jako Michala Hrůzu, skupinu Mňága a Žďorp, Vaša Patejdla či Vojtěcha Dyka s jeho B-SIDE BAND. V sobotu večer město ozáří komponovaný ohňostroj.

Vstupné: 390/350 Kč

6)      Pražské vinobraní

V metropoli se chystá svátek vína na Vypichu, a to o víkendu 16. až 17. září. Akci bude moderovat Viki Cabadaj ze Sněženek a machrů, známý herec Jan Antonín Duchoslav. Pro znalce vína organizátoři připraví tzv. salon, kde budou moci ochutnat nejprestižnější vína. Zájemci budou mít možnost vyrobit si vlastní burčák nebo si poslechnout koncert rapera Raega. Chystá se i Oktoberfest zóna s německými značkami piv a bavorskými klobásy a preclíkami.

Vstupné: 50 Kč, děti do 15 let zdarma

7)      Vinobraní na Grébovce

Akce na pražských Vinohradech letos nese podtitul Doteky první republiky. Uskuteční se od 22. do 23. září – v pátek na náměstí Míru, v sobotu v Havlíčkových sadech. Hlavní hvězdou je v tomto roce zpěvačka Aneta Langerová, jež vystoupí v sobotu od půl deváté večer. Za pozornost stojí i kapela Hašlerka ve stylu zmiňovaných 20. a 30. let. Těšit se můžete také na cimbálovku, soutěžní „Burianovou stezku“ či vědomostní kvíz pro dospělé o sklenku burčáku zdarma.

Vstupné: zdarma

8)      Velkopavlovické vinobraní

Kdo se budete mezi 15. a 16. zářím nacházet nedaleko Břeclavi, zajeďte si do městečka Velké Pavlovice. Jako tradičně zde můžete pozorovat obřad „zarážení hory“, jenž je znamením, že do vinohradu až do vinobraní nesmí vstoupit nikdo kromě samotného vinaře. Čeká vás dvoudenní slavnost plná tance a hudby, která se zde koná již od roku 1936.

Vstupné: 200/150 Kč

9)      Karlštejnské vinobraní

O víkendu na přelomu září a října, tedy mezi 30. zářím a 1. říjnem, se v obci a na hradě Karlštejn blízko Berouna odehraje 21. slavnost vinobraní. V rámci programu se můžete těšit na přehlídku gotického odívání, výuku historických tanců, polykače ohně, fakíry i dvorní mágy. Průvod v čele s Karlem IV. a jeho chotí Eliškou Přemyslovnou se vydá z prostranství před karlštejnským vinařstvím až na hrad.

Vstupné: 200/100 Kč

Foto zdroj: znojemskevinobrani.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!