Soundtrack Poděbrady 2017: Tři oříšky pro Popelku a Piovaniho, nikoli pro Hru o trůny

Soundtrack Poděbrady 2017: Tři oříšky pro Popelku a Piovaniho, nikoli pro Hru o trůny

Poslednímu dnu Soundtracku v Poděbradech vévodil skladatel Nicola Piovani s orchestrem, o první místo se dělil s věčnou vánoční klasikou Tři oříšky pro Popelku. O něco hůř na tom byl koncert melodií ze seriálů HBO, který zůstal za očekáváním.

nehodnoceno
Líbí? Pošlete to dál...

© 2017 Adam Skalník© 2017 Adam Skalník

Zlatým hřebem programu pro děti se stala odpolední projekce filmu Tři oříšky pro Popelku, ke kterému naživo zahrál symfonický orchestr Prague Symphonic Ensemble. Uvedení snímku z roku 1973 se zúčastnil dokonce i sám režisér Václav Vorlíček a také dcera zesnulého Karla Svobody, jenž k nejslavnější české pohádce složil hudbu. Jana Wallace Svobodová přijela z Los Angeles do Poděbrad převzít za dílo svého otce ocenění a užít si tuto pohádku v létě „podobně jako o Vánocích v Kalifornii“.

I když se promítání potýkalo s menšími technickými potížemi v podobě chrčení zvuku, které naštěstí trvaly jen několik málo vteřin, orchestr se jimi nenechal rozptýlit a kvalita jejich vystoupení nijak neklesla až do konce představení. Jde o mimořádně sehraný tým, který se vždy přesně strefil do začátku skladby v dané scéně – a navíc zněl skoro lépe než originální zvuková stopa.

Autoři přesto nevychytali všechny detaily – na stage chyběla při slunečném počasí dostatečná clona, a tak při tmavší expozici nebyly scény takřka viditelné. Potíže byly i s hlasy protagonistů ve filmu, které byly při zvýšené hlasitosti orchestru špatně slyšitelné. Tvůrci díkybohu vynechali náhradníka za zpěv Karla Gotta a skladbu Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? hudebníci odehráli pouze instrumentálně.

Reklama na HBO?          

Když odbila devátá večer, na pódium dorazila Filharmonie Hradec Králové a hned za ní hvězda sobotního večera, italský skladatel a držitel Oscara Nicola Piovani. Mistr soundtracku k filmům Federica Felliniho a nejen k nim při vystoupení prokázal své mnohaleté zkušenosti s dirigováním početného sboru a zajistil tak poděbradským divákům nevídaný požitek z fantastické hudby. V zahraných skladbách se přirozeně prolínaly dramatické a jemnější linky a odrážely se v nich silné emoce.

Vysoce nasazená Piovaniho laťka značně klesla s posledním bodem programu, jímž byl půlnoční koncert hudby ze seriálů televize HBO, mimo jiné z populární Hry o trůny. Na vině nebyl vynikající pražský orchestr, který zahrál u projekce odpolední pohádky, ale průhledný marketingový tah zmíněné televize. Na tuto akci byl vstup zdarma a jeho význam se ukázal záhy poté.

Vystoupení trvající jen něco málo přes půl hodiny věnovalo svůj už tak dost omezený čas zčásti reklamě na nové seriály, které v HBO poběží od letošního podzimu. Diváci se přitom ani nedočkali všech inzerovaných melodií – úplně vynecháno bylo třeba dnes již kultovní Twin Peaks. Nejvíce propagovaná Hra o trůny byla osekána na pouhé dva songy; jeden na začátku a druhý ke konci. V návštěvníkovi tak mohl při odchodu z nevydařeného závěru jinak skvělého festivalu zbýt jen pocit rozpačitosti. 

Foto: © 2017 Adam Skalník

Další náhodné fotky z galerie...

Dorazil i Lucas Stradivani. © 2017 Adam SkalníkCenu pro Karla Svobodu převzala jeho dcera Jana Wallace Svobodová. © 2017 Adam Skalník Na projekci dorazil i režisér filmu Václav Vorlíček. © 2017 Adam SkalníkZ koncertu HBO © 2017 Adam Skalník


Zámek Poděbrady nabídne brzy i tyto akce

70%

Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...