Soundtrack Poděbrady 2017: uvolněná nálada u Jaroslava Uhlíře a poutavé tóny J. P. Muchowa

Soundtrack Poděbrady 2017: uvolněná nálada u Jaroslava Uhlíře a poutavé tóny J. P. Muchowa

V programu druhého dne nového festivalu Soundtrack Poděbrady si přišli na své jak nejmenší posluchači, tak i příznivci jednoho z předních skladatelů hudby k českým filmům Jana P. Muchowa.

nehodnoceno
Líbí? Pošlete to dál...

© 2017 Kristýna Čtvrtlíková© 2017 Kristýna Čtvrtlíková

Páteční odpoledne patřilo na poděbradském festivalu dětem. V 16 hodin vystoupil na zámecké stage Jaroslav Uhlíř s kapelou a odehrál zde své nejproslulejší skladby z pohádek i filmů pro starší diváky. Koncert odstartoval písní Severní vítr ze snímku Vrchní, prchni, po níž následovalo dlouhé pásmo dětských písniček. Pár z nich odzpívala Jana Koutová, která svým hlasem jako stvořeným pro muzikály dobře zvládala i velmi vysoké tóny.

Atmosféra v publiku i na jevišti by se dala označit slovem familiární. Uhlíř si stále dokáže získat své dětské posluchače, ať už tím, že je často zapojuje do chodu vystoupení, nebo dělá milá gesta, když třeba jedné z návštěvnic zazpíval k narozeninám. Člověka chvílemi překvapí, jak obrovské množství populárních songů Uhlíř složil – např. svou a Svěrákovu dle svých slov „osobní hymnu“ Není nutno, Dělání, Pod dubem, za dubem nebo Statistika nuda je.

V 21 hodin se na stejném pódiu objevil Jan P. Muchow se svou kapelou The Antagonists a Komorní filharmonií Pardubice. Zhruba hodinový playlist čítal skladby ze všech filmů, ke kterým Muchow složil soundtrack. Pokud se návštěvníci nemohli rozpomenout, kde která píseň zazněla, pomohlo jim k oživení paměti promítání sestřihů z těchto snímků. Spatřit jste tak mohli záběry z filmu Ve stínu, Václav, Jedna ruka netleská nebo Samotáři.

Koncertu jednoznačně dominovala působivá zpěvačka Ema Brabcová, jejíž éterická image a melodický hlas evokoval dvorní zpěvačku amerického režiséra Davida Lynche Julee Cruise. Společně s neméně skvělým Václavem Havelkou si obrovský potlesk po songu For That Moment zasloužili více než oprávněně.

Muchowova orientace na alternativní hudební žánry byla už před dvaceti lety, kdy ji v tuzemsku nikdo moc neznal, jedinečná a oblíbená zůstává dodnes, o čemž svědčí nejenom vyprodané lístky v Poděbradech. Jediné mínus bylo, že se do hlediště nelinula delší dobu.

Foto: © 2017 Adam Skalník

Další náhodné fotky z galerie...

© 2017 Adam Skalník© 2017 Adam Skalník © 2017 Adam Skalník© 2017 Adam Skalník


Zámek Poděbrady nabídne brzy i tyto akce

90%

Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...