Hradozámecká noc 2018: 10 nejzajímavějších programů z celé republiky

Hradozámecká noc 2018: 10 nejzajímavějších programů z celé republiky 

Chodíte rádi na prohlídky hradů, zámků, klášterů a dalších památek? A co takhle vypravit se tam v noci? Již tuto sobotu 25. srpna večer otevře své brány v rámci Hradozámecké noci téměř 100 objektů po celé České republice. Vybrali jsme pro vás ty nej!

1. Kynžvart

Hlavní program Hradozámecké noci se letos odehraje na zámku Kynžvart. Těšit se můžete na hlavního hosta večera, Pavlínu Filipovskou, která zazpívá písně Divadla Semafor a zavzpomíná na rok 1964, kdy na Kynžvartu natáčela slavný film Kdyby tisíc klarinetů. Ten zde můžete během Hradozámecké noci i zhlédnout nebo si slavné písně z muzikálu vychutnat v podání členů Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Těšit se můžete i na svíčkami prozářený Čestný dvůr zámku, speciální noční prohlídky zámku zaměřené na stolování u knížecího stolu a unikátní nástolní ozdoby, napoleonské vojenské ležení, ochutnávku specialit dobové slavnostní tabule či půlnoční historický ohňostroj. Chybět nebude ani odpolední dětský program. Více zde.

2. Bezděz

Hradozámecká noc na hradě Bezděz slibuje krásné výhledy, svíčkami nasvícenou unikátní gotickou kapli, zábavu v podání hudební skupiny Pe and Pe, která představí svižnou anglosaskou i irskou hudbu, rytířské turnaje, prohlídky hradu s loučemi, šermířské souboje a chybět nebude ani občerstvení. A kdo ví … možná přijde i strašidlo! Více zde.

3. Hradec nad Moravicí

Zámek Hradec nad Moravicí láká na noční atmosféru slavnostně nasvíceného zámeckého areálu a kostýmované prohlídky zámku se scénkami na téma Střípky ze života knížecího páru aneb Karel Max a Mechtilde 3x jinak. Návštěvníci si budou moci prohlédnout a poslechnout jedinečný luxusní komodový Polyphon z konce 19. století a chybět nebude ani pásmo swingových a muzikálových melodií před průčelím Bílého zámku v podání Dechového orchestru Hradec nad Moravicí. Prohlídky začínají od 18 hodin, hudební program proběhne od 19 do 20 hodin. Více zde.

4. Rožmberk

Rožmberská Hradozámecká noc připomene příslušníky rodu Buquoyů a jejich sklářskou produkci v 19. století. Ale to není vše! Během večera se budete moci sami stát malířem ve vyhlášené buqouyské sklárně! Těšit se můžete i na hudební vystoupení, tematické přednášky, scénické čtení, volnou prohlídku výstavy Hyalitová partie aneb „dáma bere krále“ a ukázky zdobení skla profesionály. Chybět samozřejmě nemohou ani večerní prohlídky hlavního prohlídkového okruhu hradu. Více zde.

5. Křivoklát

Filmoví fanoušci by si rozhodně neměli nechat ujít Hradozámeckou noc na středočeském hradě Křivoklát. V rámci čtyřdenního Noir Film Festivalu zde můžete zhlédnout čtyři desítky projekcí filmových klenotů nejen z klasické hollywoodské éry filmu noir 40. a 50. let 20. století. Více zde.

6. Kratochvíle

Hradozámecká noc na Kratochvíli s tématem “Tichý i nadějný večer v zahradě ráje” bude kouzelným setkáním s renesancí. Těšit se můžete na divadelní představení plné poezie a zpěvu v podání divadla PNUtí, procházku po zámecké zahradě nasvícené živými ohni a svícemi, hudební rozjímání v zámeckém kostele Narození Panny Marie se souborem renesančních fléten Harmonia i procházku večerně osvětlenými interiéry renesanční vily. Chybět nebude ani sladké občerstvení. Více zde.

7. Krakovec

Milujete film Ať žijí duchové? Pak nemůžete chybět při Hradozámecké noci na hradě Krakovec, kde se v roce 1977 film natáčel. Připravena je noční prohlídka hradu a promítání tohoto dětského pohádkového muzikálu. Více zde.

8. Klášter Kladruby

Už jste někdy měli možnost vychutnat si Santiniho architekturu po setmění? Při letošní Hradozámecké noci se vám to podaří v klášteře Kladruby. Až do 23. hodiny jsou připraveny noční prohlídky kláštera, včetně běžně nepřístupných prostor. Podíváte se do kostela Nanebevzetí Panny Marie, budete moci pozorovat Slunce i noční oblohu hvězdářskými dalekohledy a čekat tu na vás bude i mobilní planetárium. Více zde.

9. Litomyšl

Na zámku v Litomyšli začíná Hradozámecká noc již v deset hodin dopoledne! Po celý den až do 17. hodiny se můžete těšit na prohlídky zámku doprovázené ukázkami historických tanců. Od 19 hodin večer pak vypukne večerní program plný hudby, tance a divadla. Chybět nebude módní přehlídka historických šatů a spodního prádla se Spolkem elegantních dam, prohlídka zdejšího historického zámeckého divadla rodiny Waldstein-Wartenberg a malé občerstvení. Večerní program je situován do bezbariérových částí zámku, aby byl vhodný i pro tělesně hendikepované. Více zde.

10. Loučeň

Už jste byli všude a ještě se vám nechce spát? Až do pěti hodin do rána můžete slavit Hradozámeckou noc na zámku Loučeň. Již od 16 hodin zde startuje pestrý koktejl nejrůznějších prohlídek zámku. Navštívit můžete čokoládovou, aristokratickou či pohádkovou prohlídku, nebo se vydat “Za tajemstvími loučeňského zámku“. Kdyby vám to ještě nestačilo, vyberte si prohlídku „Celým zámkem od půdy až po sklep“. Kromě prohlídek na vás čeká i středověká hostina a turnaje knížecích rytířů. Přespat můžete ve vlastním stanu, nebo v zámecké oranžerii. Více zde.

Foto: archiv zámku Loučeň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!