Pražské Quadriennale slaví půl století! Na podzim chystá desítky akcí i mezinárodní sympózium

Pražské Quadriennale slaví půl století! Na podzim chystá desítky akcí i mezinárodní sympózium 

Význačné jubileum slaví jedna z nejvýznamnějších mezinárodní přehlídek. Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru vzniklo přesně před padesáti lety, což znamená, že je součástí kulturního života v české metropoli již půl století!

Významné jubileum se samozřejmě neobejde bez pořádných oslav! A toho jsou si vědomí i organizátoři Pražského Quadriennale, kteří chystají pro návštěvníky v průběhu prosince desítky akcí a setkání, jejichž vrcholem bude v termínu od 12. do 14. října sympozium Porézní hranice, které se uskuteční v prostorách Federálního shromáždění. Tedy v místě, které v době komunistické vlády tvořilo politické blokády a barikády i neprostupné hranice uvnitř československé společnosti. 

Na sympoziu se setkají kurátoři, scénografové, pedagogové, divadelní profesionálové i teoretici z různých koutů světa, aby pohovořili o svých myšlenkách a názorech. “Žijeme v neustále se měnícím světě, kde jsou nejen naše životní přístupy ovlivněny tématem ‘hranic’. V mnohých částech světa dochází ke zvýšenému napětí mezi lokálním a globálním vývojem, které v nás vzbuzuje spousty otázek týkajících se identity nás samotných a společnosti jako celku,” vysvětluje umělecká ředitelka Pražského Quadrenniale Markéta Fantová, “s otázkami hranic se neustále potýkáme i v samotné scénografické tvorbě, kde rozhraní mezi skutečností a imaginací ztrácí ostrost a vytváření nových zážitků daleko za hranicí denní reality je hlavní náplní této profese.” 

Již od roku 1967 se na této výstavě scénografie setkávají špičkoví profesionálové z oboru scénografie, architektury i divadla. Quadriennale se zaměřuje na různé spektrum oblastí od scénického umění po kostýmní, světelný i zvukový design a nové scénografické přístupy. Nevyhýbá se tedy ani tématům, jako jsou site-specific, pouliční performance a další. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!