Do Lucerny zavítají Hvězdy Hongkongu. Oslaví jubilejní výročí hongkongského filmu

Do Lucerny zavítají Hvězdy Hongkongu. Oslaví jubilejní výročí hongkongského filmu  

V roce 1997 skončila britská nadvláda nad Hongkongem. Svrchovanost přebrala Čína a Hongkong se stal její zvláštní administrativní zónou. Letos slaví významné ekonomické a obchodní centrum dvacet let od této události. A oslavy se nevyhnuly ani stříbrnému plátnu.

Hongkong vybral to nejvýznamnější ze své kinematografie, aby spolu s diváky po celém světě oslavil poslední dvě dekády svého filmového průmyslu. A tohoto výběru se dočkají i diváci v České republice. Ve dnech od 14. do 17. září totiž proběhne v pražském kině Lucerna přehlídka Hvězdy Hongkongu

Ve výběru Hvězd Hongkongu najdou zájemci snímky, které vznikaly v letech od roku 1997 do 2017. “Dne 1. července 1997 předala britská vláda Hongkong po více než 100 letech Číně a bývalá kolonie se tak stala zvláštní administrativní oblastí Číny,” přibližuje důvod oslav jedena z organizátorů Karla Stojáková, “dvacet let v dějinách místní kinematografie tím pádem můžeme ohraničit velice přesně.” 

Přehlídka představí filmy prominentních režisérů, mezi něž patří Kar-wai, Johnnie To, Andrew Lau či Pang Ho-cheung. Na své si přijdou milovníci nejrůznějších žánrů. Organizátoři připravují akční snímky, ale i romantické komedie a dramata. “Desítka filmů reprezentuje důležité režiséry i zásadní milníky posledních dvaceti let hongkongské kinematografie,” komentuje festivalový výběr Jiří Flígr, dramaturg a specialista na východoasijský film. 

Hongkong zahájil své filmové narozeniny již v dubnu. Vůbec poprvé nabídl svůj hvězdný výběr na festivalu v Udine. Pokračoval v kanadském Torontu, korejském Soulu i sousedním Berlíně. Česká metropole bude naopak spolu s Paříží a Londýnem celosvětové oslavy uzavírat.

Do Prahy dorazí jako speciální host Pang Ho-cheung, který zde představí svou romantickou komedii Love in a Puff odehrávající se v Hongkongu po zákazu kouření na veřejných prostorách. Dorazí také Roger García, dlouholetý ředitel hongkongského filmového festivalu a celosvětově respektovaný znalec tamější kinematografie. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!