Nejnovější články » Filmové novinky

Letošní ročník Letní filmové školy Uherské Hradiště skončil

8.8.2017,

Největší nesoutěžní filmový festival České republiky tento víkend skončil. Od 28. července do 6. srpna měli filmoví nadšenci možnost navštívit jednu z nejvýraznějších letních událostí v oblasti audiovize. Celkem 6 000 diváků zde mělo možnost zhlédnout 126 filmových specialit, potkat se s několika českými i zahraničními hvězdami filmového ražení či navštívit doprovodný program v podobě koncertů, literárních čtení, výstav a odborných workshopů.

Letní filmová škola Uherské Hradiště každoročně hostí významné osobnosti. Letošní 43. ročník nebyl výjimkou. Asociace českých filmových klubů (AČFK), jež festival pořádá, udělila několika z nich ocenění. Pojďme se tedy podívat, kteří z nich se letos stali těmi šťastnými.

Hned první festivalový den byla oceněna herečka Magda Vašáryová, která navštívila tento festival už druhým rokem v řadě. Letos jí byla udělena cena za “jedinečné propojení jemnosti a suverenity hereckého výrazu a fascinující kariéru zasvěcenou nejen filmu”. Herečka byla oceněním překvapena. I tak měla připravený vzkaz pro mladé publikum, které LFŠ každoročně navštěvuje:

 

Prosím buďte angažovaní. To, jestli se budete moci dívat na dobré filmy, záleží i na kvalitě veřejného prostoru. Nenechte si vzít budoucnost.

 

Při slavnostním zahájení bylo předáno festivalové ocenění Janu Troellovi, držiteli desítek ocenění ze světových festivalů. Zasloužil si jej dle AČFK výjimečnou a kompaktní filmografií silně spjatou se švédskou společností a historií. Se svým příštím filmem prý rád “Filmovku” opět navštíví.

Další z cen byla udělena in memoriam, a to Radovanu Novotnému za dlouholetou podporu a nadšení pro kulturu v Novém Boru, za příkladné vedení kina a vzornou spolupráci s filmovým klubem. Dalším oceněným byl Wojciech Smarzowski, polský režisér, jenž se nebojí používat nekompromisní obrazy polské společnosti a historie. Ty zůstávají aktuální a aplikovatelné nejen pro tamní obyvatele.

Během zakončení byla poslední zmrzlinová soška předána slavnému Janu Svěrákovi, kterému vděčíme za takové klenoty české kinematografie, jako je Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět. Letos do kin přichází jeho nejnovější film Po strništi bos, který již festivaloví diváci měli možnost zhlédnout po osobním uvedení Janem Svěrákem.

A jaké dojmy z letošního ročníku festivalu má sama ředitelka Radana Korená?

 

Letošní Letní filmová škola byla skutečně mimořádně letní, ale věřím, že i přes extrémní teploty naši návštěvníci ocenili zajímavý a vyrovnaný program ve všech sálech i ve všech stanech. Mám velkou radost, že jsme ta vedra všichni přežili ve zdraví, a nejen přežili, ale hlavně si celou „Filmovku“ krásně užili. Už teď se všichni těšíme na příští rok.

  

Už teď prozradila, že 44. Letní filmová škola se bude konat 27. července až 5. srpna 2018. Máme se tedy opět na co těšit!