Plzeňský festival DIVADLO láká na černou severskou komedii i na dramatizaci knihy Zločin a trest

Plzeňský festival DIVADLO láká na černou severskou komedii i na dramatizaci knihy Zločin a trest   

I letos zpestří první poprázdninový měsíc v západočeské metropoli festival DIVADLO. Ten se kromě české divadelní scény zaměří také na inscenace předních souborů z Belgie, Polska, Maďarska a Slovenska.

“Letos přivezeme více zahraničních divadel - celkem osm v hlavním programu. Navíc všechny mezinárodní inscenace měly premiéru v loňském roce. Návštěvníci tak uvidí výběr toho nejzajímavějšího, co evropská, a samozřejmě domácí scéna v současné době nabízí,” představil program festivalu jeho ředitel Jan Burian. Již 25. ročník této divadelní akce se uskuteční od 13. do 21. září v Plzni

Návštěvníci se mohou těšit třeba na bruselský soubor Das Fräulein (Kompanie), který dorazí s jednou z nejvýznamnějších současných divadelních inscenací. “Černá komedie Smutek režisérky a herečky Anne-Cécile Vandalem ironizuje módní vlnu severské depresivní krimi, ale zároveň se vyslovuje k nárůstu extremismu v evropské politice,” přibližuje představení dramaturg Michal Zahálka. Vůbec poprvé na plzeňský festival dorazí polský režisér Michał Borczuch s inscenací Vše o mé matce. Ta v minulém roce zvítězila na nejvýznamnějším polském festivalu Boska komedia.  

V programu najdou zájemci také hru Holzwege varšavského divadla TR, která propojuje živou hudbu s příběhem skladatele Tomasze Sikorského. Návštěvníci budou moci zhlédnout také maďarskou dramatizaci slavného Dostojevského románu Zločin a trest. “Inscenace boží obvyklé jevištní iluze - techniku mají diváci možnost sledovat přímo ‘v akci’, navíc herci ztvárňují postavy tíživého příběhu na vysoké úrovni,” vysvětluje organizátorka Kamila Černá. Z Maďarska dorazí také Gogolovo monodrama Bláznovy zápisky režiséra Viktora Bodóa. 

Své zastoupení budou mít na festivalu také naši východní sousedi ze Slovenska. Dorazí Bratislavské bábkové divadlo s hravou inscenací Na slepičích křídlech. Své představení Bůh je DJ nabídne bratislavský soubor Divadla Petra Mankovského. “Velmi dynamická inscenace se zdánlivě povrchní formou dotýká zásadních otázek pravdivosti či iluze, ryzosti i předstírání v základních mezilidských vztazích,” dodává Černá. 

Samozřejmě nebudou chybět ani inscenace české divadelní scény. Zastoupeny budou hned dvě hry Henrika Ibsena - Nora (Domeček pro panenky) Divadla pod Palmovkou a Divoká kachna Komorní scény Aréna v Ostravě. Dorazí také Dejvické divadlo s hrou Vzkříšení, Divadlo v Dlouhé s představením Hovory na útěku a Divadlo Letí s oceňovanou inscenací Olga (Horrory z Hrádečku). Soubor Boca Loca Lab předvede poctu Umbertu Ecovi Bludiště seznamů a soubor Masopust s hrou Lidský kousek. Z Ostravy dojede Divadlo Petra Bezruče, z Liberce Naivní divadlo a ze Znojemska Slovácké divadlo Uherské Hradiště

Domácí plzeňská scéna láká návštěvníky na inscenaci Divadla J. K. Tyla Liduschka (Baarová), která nabízí muzikálové ztvárnění vztahu herečky Lídy Baarové a Josepha Goebbelse, i na divadelní zpracování thrilleru Talentovaný pan Ripley. V programu nebude chybět ani Divadlo Alfa, jež nabídne “neloutkovou” hru Gazdina roba vzniklé na základě stejnojmenné povídky Gabriely Preissové. 

Organizátoři připravují i doprovodný program, který nabídne mimo jiného rovněž workshopy divadelní fotografie a filmu. Vstupenky na festival jdou do předprodeje 1. srpna v 9 hodin. K dostání budou k obvyklých kamenných předprodejích i online.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Plzeňský festival DIVADLO láká na černou severskou komedii i na dramatizaci knihy Zločin a trest  Plzeňský festival DIVADLO láká na černou severskou komedii i na dramatizaci knihy Zločin a trest
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!