Bob Dylan, jak ho neznáte. Na cestě s malířským štětcem v ruce

Bob Dylan, jak ho neznáte. Na cestě s malířským štětcem v ruce90%

Pod jménem Bob Dylan si většina lidí vybaví zpěváka, básníka, případně čerstvého nositele Nobelovy ceny za literaturu. Už méně známý je v roli malíře obrazů. Na tuto oblast jeho umělecké činnosti se zaměřila výstava Bob Dylan: Na cestě, která probíhá do konce srpna na Staroměstské radnici v Praze.

Výtvarné tvorbě se Bob Dylan dle svých vlastních slov věnuje přibližně od začátku šedesátých let. Nejdříve prý zkoušel kresbu s obyčejnou tužkou a papírem doma u stolu, kdy pro zábavu a jako určitý způsob odpočinku znázorňoval předměty, které ho obklopovaly. Nejstarší kresby vůbec neměl v úmyslu někde zveřejňovat. Tu a tam se objevovaly na obalech hudebních desek nebo ve formě knižní ilustrace.

První oficiální výstavu mu před pouhými deseti lety uspořádala galerie v saském Chemnitzu, v USA byly jeho malby představeny až později. Série kreseb s názvem Drawn Black však vyšla knižně již v roce 1994. Tu posléze zpracoval do maleb a přejmenoval ji na The Drawn Blank Series.

Na svých cestách si Dylan podobně jako u svého psacího stolu všímal věcí, na které dennodenně narážel a které by možná někomu nestály za to, aby je zachycoval na obrazech. „Zdánlivě bezvýznamné objekty ke mně promlouvají,“ vyjádřil se ke svému výběru motivů sám autor.

Skutečná Amerika

Na obrazech nenajdete motivy bohaté americké přírody, autor dával přednost světským stavbám, které často symbolizují tamější konzum – motely, bary, větrníky na farmách nebo charakteristické newyorské činžáky. Rodný kraj Dylana jednoznačně fascinuje, ale zároveň se ho snaží ukázat pravdivě a bez příkras.

Nelze si nevšimnout podobností s jinými umělci minulé i tehdejší doby, třeba různě barevných kombinací stejného námětu, které používal Andy Warhol na portrétu Marilyn Monroe nebo Mao Ce-tunga. Expresivní a mnohdy i nerealistická (např. sytě červená) barva oblohy vyjadřující atmosféru a momentální Dylanovu náladu znázorněná v díle Bandora Texas Alley zase evokuje Van Goghovy malby nočních kaváren. Od Egona Schieleho se nechal inspirovat jeho zdeformovanými postavami a použil je např. u figury pojmenované Cassandra.

Některé Dylanovy malby sklouzávají skoro až k abstraktnosti a infantilnosti, příkladem může Horse nebo Motel Pool. Autor nelpí na přílišných podrobnostech, přitom si dokáže barevně pohrát i s nenápadnými místy na obraze, které na první pohled nezaregistrujete. U všech děl je zřetelné, že nejde o profesionálního malíře. Dylan ale některé umělce snadno přeroste, a to svou realističností, schopností popsat své vnitřní pocity či postřehnout nepatrnosti a předat je dál.

Foto: © Bob Dylan – Manhattan Bridge, Downtown New York, zdroj: prague.eu

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!