Plnou parou vpřed do největší databanky semen! DOX zve návštěvníky na norské Špicberky

Plnou parou vpřed do největší databanky semen! DOX zve návštěvníky na norské Špicberky 

Součástí výstavy Big Bang Data je od prázdnin v Centru současného umění DOX expozice, která vás zavede do největší světové databanky semen. Nezapomeňte se ale teplé obléct, protože na ostrovech, kde půda nikdy nerozmrzá, to na opalování nebude!

Expozice s názvem Úložiště semen představí návštěvníkům výsledky on-line rezidence norských umělců Jørna Knutsena a Einara Sneve Martinussena. Ti v rámci svého projektu analyzují, vizualizují a interpretují data, která jsou volně dostupná v digitální databázi největšího úložiště semen na norských Špicberkách.  

A co je specifické na formátu on-line rezidence? Je dokonalým odrazem současné doby i toho, čemu se věnuje výstava Big Bang Data. Vše je totiž v on-line prostředí. Oba umělci se skrze obrazovky setkávají nejen s předmětem svého výzkumu, ale rovněž s návštěvníky expozice, která prezentuje jejich průběžné výstupy zkoumání Špicberského úložiště. “Autoři se soustředí primárně na vizualizaci různých aspektů dat, která umožňuje nahlížet na informace v nových kontextech,” vysvětlují organizátoři výstavy. 

V DOXu tak mohou návštěvníci zhlédnout video, v němž mu umělci představí celý svůj projekt i cíle, kterých chtějí dosáhnout. Prostudovat mohou mnoho ilustrací, fotografií a dalších materiálů. Seženou ale i spoustu informací o jednotlivých vzorcích semen. Ty jsou organizovány a tříděny dle různých kategorií. Autoři si v rámci projektu vedou blog, pomocí něhož mohou sdílet svou práci se svými čtenáři. K projektu vytvořili také několik propagačních materiálů, jejichž cílem je přiblížit tuto problematiku atraktivním způsobem i široké veřejnosti. 

Globální úložiště semen je navíc samo o sobě výjimečnou záležitostí. Vybudovali jej v oblasti věčně zmrzlé půdy na norských Špicberkách v Severním ledovém oceánu, aby v něm mohli uchovávat největší a nejrozvinutější sbírku semen na světě. V obřích ledových halách by měla přežít i stovky let. V současnosti se v něm nachází více než 930 tisíc vzorků. Jeho význam by měla společnost ocenit především v obdobích regionálních či globálních krizí. Zároveň představuje možnosti mezinárodní spolupráce, naději i zabezpečení budoucnosti lidstva i biodiverzitu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!