Fenomén Masaryk. 80 let od smrti prvního československého prezidenta připomene Národní muzeum unikátní výstavou

Fenomén Masaryk. 80 let od smrti prvního československého prezidenta připomene Národní muzeum unikátní výstavou 

V září uplyne dlouhých osmdesát let od smrti Tomáše Garrigua Masaryka, prvního československého prezidenta a jedné z nejvýznamnějších osobností československých dějin. Národní muzeum ho připomene unikátní výstavou.

Tomáš Garrigue Masaryk zemřel 14. září 1937. Jeho pohřeb, kterého se zúčastnily stovky tisíc lidí, se stal velkou národní manifestací svobody a demokracie. Osmdesát let později připomene “Prezidenta Osvoboditele” výstava Národního Muzea s příznačným názvem Fenomén Masaryk. Ta odstartuje v Nové budově 15. září

Ambicí Národního muzea je přiblížit návštěvníkům Masaryka mimo klasická a zažitá klišé. Jeho osobnost představí organizátoři hned ve třech rovinách. První se na něj zaměří jako na konkrétního člověka, který měl své vztahy, víru, ideje i názory. Zásadní roli přitom pohraje jeho vztah k manželce Charlottě. “Nesmírně aktuální jsou pak dodnes jeho názory na Ameriku či Rusko,” lákají organizátoři výstavy. 

Druhá rovina bude věnována osobnosti Masaryka ve veřejném prostoru. Představí ho jako profesora a velká pozornost se zaměří rovněž na témata, jako jsou hilsneriády či boje o Rukopisy. Samozřejmě že opomenuta nebude ani jeho prezidentská funkce, do níž nastoupil v roce 1918. Výstava ale nezapomíná ani na Masarykovy neúspěchy či spory s ideovými protivníky, mezi nimiž nechyběl Pekař či Kramář. “Třetí rovinou bude pak pohled na ‘obraz' Masaryka ve společnosti - od silného momentu jeho smrti a pohřbu na podzim 1937 až po následné proměny během dvou diktatur,” dodávají organizátoři. 

Výstava nabídne mimo jiné i unikátní filmové i audio materiály. Chybět nebudou sbírkové předměty, mezi nimiž návštěvníci nejdou i Masarykův jezdecký oblek. Expozice se zaměří i na ty nejmenší návštěvníky, pro které budou připraveny nejrůznější doprovodné aktivity. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!