Netradiční šperky i myšlenka se ukrývá za projektem DESIGN HELP

Netradiční šperky i myšlenka se ukrývá za projektem DESIGN HELP80%

Během návštěvy letošního Designbloku mě na první pohled upoutala místnost plná originálních, jednoduchých šperků, kterých jsem už léta věrná sběratelka. Prezentované náušnice, náramky a náhrdelníky se na první pohled lišily svým nezvyklým materiálem, v zápětí mi dvě milé autorky vysvětlily, že za šperky se skrývá ještě o něco víc…

Představte, prosím, projekt Design Help.

Projekt DESIGN HELP s podtitulem "za nemocnice vlídnější" si klade za cíl podporu a zkvalitňování nemocničního prostředí.

Každé závažné onemocnění totiž výrazně zasáhne jak samotného nemocného, tak jeho nejbližší. Vyrovnání se s takovou nepříznivou životní situací má samozřejmě svůj přirozený průběh, který je ale možné příznivě ovlivňovat. Vnímáme, že významný podíl na uzdravení závažného onemocnění má vedle kvalitní zdravotní péče psychická pohoda pacienta i jeho blízkých, s čímž  souvisí také charakter prostředí, ve kterém se člověk léčí. Prostředí zdravotnických zařízení  samozřejmě nepůsobí jen na pacienty, ale souběžně i na personál, který v něm pracuje.

Rádi bychom se tedy podíleli na zkvalitňování nemocničního prostředí pro pacienty i personál ve smyslu zlepšování vzhledu a vybavení interiérů a exteriérů zdravotnických budov a jejich okolí v rámci nemocničních areálů tak, aby příznivě ovlivňovalo proces uzdravení (např.: formou kultivace vybavení společných prostor, jako jsou čekárny, chodby apod.)

Důležitou součástí úspěšné léčby je včasná diagnostika. Zvyšování informovanosti pacientů i široké veřejnosti v oblasti prevence ochrany zdraví, léčby a vlivu prostředí, ve kterém se pacienti léčí, na průběh léčby je tedy naší další prioritou. O to chceme usilovat např. formou informačních tiskovin, webových stránek, publikační činností, pořádáním přednášek a workshopů.

Při vysokých nárocích na odbornou zdravotnickou péči nezbývá už lékařům a sestřičkám  velký prostor pro podporu pacientovy psychické pohody, která je ale samozřejmě nedílnou součástí úspěšného uzdravování. Naším dalším cílem je tedy podpora rozvoje péče o psychosociální pohodu těžce nemocných pacientů a jejich blízkých  (např. vytvořením nabídky konzultací s psychologem, individuálních či skupinových terapeutických sezení, svépomocných pacientských skupin).

Kdo stojí za prvotním nápadem a kolik členů se za projektem skrývá dnes? Kdy projekt vznikl a co Vás k němu přivedlo?

Nápad vznikl v roce 2008 přitom, co se na Oddělení klinické hematologie FNKV léčila s Hodgkinovým lymfomem Lenka Křemenová, jedna ze zakladatelů projektu. Během léčby se přirozeně jakožto architekt zabývala otázkou, jak velký vliv na uzdravení má vedle kvalitní zdravotní péče také charakter prostředí, ve kterém se člověk léčí. A tak společně se svými blízkými přáteli vymyslela projekt Design Help.

Během roku 2009 se k projektu připojila ještě další pacientka hematologie Petra Kasová, která má dlouholeté pracovní zkušenosti ze sociálních služeb. Silně proto vnímala během léčby mezeru v profesionální zdravotnické péči, kde chybí prostor pro psychosociální podporu pacientů a jejich rodiny.

K tomu iniciovat takový projekt vedla jednak osobní pacientská zkušenost a zároveň i profesní zaměření. V letošním roce chceme projekt transformovat v občanské sdružení.

Zakládajícími členy jsou Lenka Křemenová, David Maštálka a Marta Maštálková z atelieru A1Architects.
Současný tým tvoří : Lenka Křemenová, Marta Maštálková, Petra Kasová a David Maštálka. Fotky dělala Jana Šprinclová, vizuál: Iva Němcová, model: Jana Kozubková. S výrobou kolekce ale pomáhalo ještě několik dalších členů rodiny a přátelé.

V rámci Design Help nabízíte stejnojmennou kolekci šperků. Co všechno v kolekci najdeme a kde berete inspiraci.

Smyslem kolekce je získávání finančních darů pro Nadační fond Janele a pro  projekty vznikajícího občanského sdružení Design Help. Kolekce šperků je téměř celá vytvořena ze zbytkového bezpečného zdravotnického materiálu. Kanyly, různé hadice, které jsou součástí infuzních setů, laboratorní pipety, víčka od infuzních roztoků – třeba ty pro nás sbírají sestřičky přímo z oddělení hematologie. Vyřazené infuzní plastové hadičky nám jako sponzorský dar věnovala firma Gamedium.

Kolekce obsahuje náušnice, náhrdelníky i náramky. Inspirací je materiál sám, jeho barvy a tvary. Nové nápady vznikají často kolektivně při workshopu, kterého se účastní kolem 7 lidí a během kterého se nejen vymýšlí, ale i vyrábí a balí veškeré šperky.

Návštěvníci Designbloku měli možnost vidět, vyzkoušet, ale především i zakoupit si originální šperky. Je možné i po skončení šperky někde sehnat? Připravujete ještě nějakou další prezentaci?

Poslední příležitostí k zakoupení šperků a tedy i podpoře projektu Design Help v tomto roce bude fashion weekend Code Mode, který probíhá 26.-28.11. na adrese Bubenská 1, Praha 7 - na stejném místě jako letošní Designblok. V budoucnu chceme distribuovat šperky do některého z designových obchodů či galerií. O jejich adresách a vůbec o celém projektu budeme dále informovat na našich webových stránkách www.designhelp.cz

Na Designbloku nejste nováčci, můžete nějak srovnat z pohledu vystavujících letošní ročník s předchozími?

Každý Designblok je svým způsobem jedinečný, protože hlavní Superstudio se odehrává pokaždé v jiném prostoru. Letos byla situace opravdu výjimečná, protože probíhal v budově bývalých Elektrických podniků, což je opravdu kvalitní architektura z období 1. republiky. Velkorysá dvorana domu dokázala spojit několik desítek různých vystavovatelů a vytvořit tak centrum společenského dění. Myslím, že s každoročním nárůstem účastníků Designbloku se budou zvyšovat i nároky právě na místo konání tak, aby se celá akce nerozpadla v nečitelný "veletrh".

Jak hodnotíte Designblok, splnil vaše očekávání a kolik se vám podařilo do sbírky vybrat peněz?

Stejně jako v roce 2008, kdy jsme se s projektem Design Help účastnili poprvé, nás potěšila podpora jednak ze strany organizátorů Designbloku, kteří nám poskytli pronájem prostoru zdarma, tak i návštěvníků, kteří nešetřili chválou nápadu celkově, samotné kolekce šperků i ideje projektu. Účast na takové akci je pak velmi nabíjející a motivující k práci do budoucna.

Finance jsme vybírali pod záštitou Nadačního fondu Janele, který založil tým lékařů a sester Oddělení klinické hematologie FNKV . Formou finančních darů se podařilo  získat dostatek (cca 60 tis. Kč) na prezentovanou rekonstrukci části chodby lůžkového oddělení na hematologii.

Zaujalo mě, že výtěžek peněz poputuje na konkrétní projekt, popsali byste nám ho?

Domluvili jsme se s lékaři, že budeme postupně zlepšovat prostředí budovy Odd. klinické hematologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. V tuto chvíli se jedná o část chodby na lůžkovém oddělení, kterou chceme proměnit v obytnou jídelnu s kuchyňkou, kde si mohou pacienti uvařit čaj a setkat se svými blízkými v průběhu návštěv. Budeme ji realizovat v během příštího roku 2011. Do budoucna bychom pak rádi pokračovali v jejím dokončení. Po zhodnocení celého výsledku se pak budeme dále s lékaři domlouvat v jaké části budovy můžeme pokračovat.

Máte už teď nějaké další plány a nápady, kam by chtěl Design Help v budoucnosti směřovat?

Velkou inspirací jsou pro nás podpůrná centra Maggie´s ve Velké Británii, která fungují nezávisle vedle nemocnic resp. vedle jejich onkologických oddělení. Jejich smyslem je podávat pomocnou ruku pacientům v průběhu namáhavé a dlouhé léčby. V nemocnici často není prostor a čas pro psychickou podporu pacientů, odborné konzultace ohledně běžného denního života apod. To vše se snaží Maggie´s doplnit a navíc přináší jedinečný neformální prostor pro setkání pacientů. Jde v podstatě o velkou obytnou kuchyni s knihovnou, kde se personál rozhodně nepohybuje v bílých pláštích. Můžete si tady buď jen uvařit čaj a přečíst zajímavou literaturu, nebo si domluvit schůzku s psychologem či odborným konzultantem ohledně stravy...

Věříme, že se nám jednou podobná centra podaří vybudovat i v České republice. Je třeba podtrhnout, že se i v Británii jedná o soukromou iniciativu, která vznikla na podnět architektky Maggie Jencks, která se léčila v 90. letech s rakovinou plic. www.maggiescentres.org

Chtěli byste ještě dodat něco na závěr?

Moc děkujeme všem, kteří nás podpořili!

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!