Módní show Shooting Fashion Stars 2010 tentokrát v centru současného umění DOX

Módní show Shooting Fashion Stars 2010 tentokrát v centru současného umění DOX 

Sedmý ročník Shooting Fashion Stars byl minulý týden zakončen módní show v centru současného umění DOX v pražských Holešovicích. Po několika letech spolupráce se osamostatnil od Designbloku, a tak slavnostní večer působil uceleným a osobitým dojmem.

Shooting Fashion Stars podporuje nastupující generaci módních návrhářů a designerů, kteří získávají šanci dostat se snadněji do povědomí odborné i laické veřejnosti. Projekt si klade za cíl vytvořit platformu pro designéry, a tak jsou kromě slavnostní módní show jeho součástí také workshopy a výstavy probíhající během celého roku. Hlavním cílem je poukázat na českou módu, která je svou kvalitou i invencí srovnatelná s mezinárodním světem módy. V porovnání s projektem Prague fashion weekend je akce orientovaná na čistě tuzemské a méně známé osobnosti, a tak má akce mnohem méně komerční nádech.

Do letošního ročníku bylo přihlášeno 14 kolekcí, ze kterých pětičlenná porota tradičně vybrala čtyři. Své kolekce tento rok představili: Zuzana Kubíčková,  Zuzana Sedmidubská, Mirka Talavašková a značka DVOJITÁ návrhářské dvojice Jana Zemana a Veroniky Průšové. Tradičně byl pozván i speciální host, kterým byl tentokrát Pavel Ivančic.

Přehlídky zahájila Zuzana Kubíčková s kolekcí Cestovní obleky. Zuzana se nechala inspirovat spánkem, který chápe jako formu cestování, kde neplatí konvence. Cestovní obleky do světa snů jsou proto velmi intimní, pokud bychom je chtěli pojmenovat v našem reálném světě, byly by nejblíže asi spodnímu prádlu, které mají možnost obdivovat jen vyvolení. Kolekce silně podtrhuje ženskou krásu a křehkost, její dominantami jsou krajka, úplet a tyl. Z barev převládá bílá, šedivá, černá.

Druhá přehlídka patřila Zuzaně Sedmidubské a její nové BIO kolekci s názvem STRIPES. Název kolekce prozrazuje i její základní myšlenku, celá kolekce byla vytvořena z pruhů látek. Návrhářka měla při své práci vizí šetrného oděvu, a tak používala nejen BIO materiály, ale především se pokusila vyprodukovat minimální odpad. Zaujalo mě, že autorka barvila bylinami, používala bio bavlnu, nitě a hedvábí. Kolekce ukázala jednoduché střihové formy, kde převládaly světlé krémové tóny doplněné oranžovou a zelenou.

Dvojice Jan Zeman a Veronika Průšová představili pod značkou DVOJITÁ kolekci společenských dámských oděvů s názvem SHARP, která je, jak autoři uvádějí, výsledkem dialogu mezi architekturou a oděvem. Základ všech modelů vytvářejí geometrické linie, autoři dále pracovali s průhledy a průstřihy. V kolekci nenajdeme žádné přebytečné prvky, oděvy působí stylově čistě a podtrhují silnou individualitu ženy, která je má na sobě. Barevně dominovala bílá, černá a modrá.

Čtvrtá přehlídka patřila prezentaci Mirky Talavaškové a její nové kolekci YUNNAN. Inspiraci návrhářka čerpala na základě četby knihy popisující minoritní subkulturu čínské provincie Yunnan. V kolekci jsme mohli vidět propojení orientálních prvků s evropským stylem. Modely působily elegantně, nechyběly precizně ušité kabáty, kalhoty pánského stylu a košile barevně nakombinované netradičním a výrazným způsobem, kde panovala černá a bílá, v detailech pak sytě modrá či zelená.

Show zakončil speciální host letošního ročníku Shooting Fashion Stars Pavel Ivančic s kolekcí The Unrelated Twin II., se kterou reprezentoval Českou republiku na EXPU v  Shanghai 2010. „Nepříbuzné dvojče“ řeší otázku lidské identity, zpracovává téma unifikace, nám typické z totalitní minulosti, versus individualita. Symetricky a ve vertikálních liniích kombinoval červenou, černou a bílou barvu, často jsou součástí modelů i výrazné volány. Kolekce je tak spojením na první  pohled nesourodých částí.

Módní show má každý rok specifickou tvář, díky prostoru, kde se koná a samozřejmě i díky stars daného ročníku. Organizátoři dokázali skvěle využít unikátních prostor galerie DOX a propojit jednotlivé přehlídky, takže show vytvořila pro diváka kompaktní celek.

Slavnostní módní show nabídla také neméně zajímavý doprovodný program, výstavu návrhářky Denisy Nové s názvem Kolekce nula.Výstavu tvoří 11 modelů bez časového určení, každý kus je určitou ikonou v šatníku ženy 20.století. Tyto ikony nepodléhají času a nejsou ani závislé na konkrétní osobě, která je obléká. Výstavu vytváří oděv bez konceptu v nejjednodušší a nejčistší podobě.  Součástí výstavy jsou fotografie Karin Zadrick, jež představují skici přímo ke Kolekci nula a udávají jí další rozměr, neboť vytváří komunikaci mezi ženou a oděvem. Výstava potrvá do 15. listopadu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!