Transformers: Poslední rytíř jsou velkolepým a epickým zklamáním roku

Transformers: Poslední rytíř jsou velkolepým a epickým zklamáním roku40%

Když poprvé v roce 2007 do kin vstoupili Transformeři a planeta Země se stala dějištěm války mezi Autoboty a Deceptikony, zdaleka jsme ještě netušili, co všechno nás čeká. Nyní, po deseti letech, se v již pátém dílu dozvídáme, proč se Transformeři ze všech planet ve vesmíru vrací opakovaně právě na Zemi, a také proč naší planetě hrozí velké nebezpečí.

 

Cade Yeager (Mark Wahlberg) hledá Transformery, kteří dopadají na Zem, spravuje je a stará se o ně na velkém vrakovišti, kde si myslí, že jsou mezi spoustou starých aut maskovaní. Spolu se svým asistentem (Jerrod Carmichael) a osiřelou dívkou Izabelou (Isabela Moner) jsou však v hledáčku jak vládních organizací bojujících proti Transformerům obecně, tak i Deceptikonů, kteří vědí, že Yeager má talisman obrovské síly, který potřebují k nalezení Merlinovy hole, nástroje, který původně patřil mocné bohyni Quintesse. Té však byl ukraden a ona ho nyní chce zpět, aby pomocí něj mohla zničit svět lidí a zachránit tak Cybertron, domov Transformerů.

Quintessa si pro tento nelehký úkol nevybrala nikoho jiného než Optimuse Prima. Do děje postupně vstupuje i Sir Edmund Burton (Anthony Hopkins), historik a jeden ze strážců tajemství o existenci Transformerů, a profesorka historie Vivian (Laura Haddock), která s nimi naopak nemá valné zkušenosti. Ti se společně s Cadem snaží najít Merlinovu hůl dřív, než se to podaří nepřátelům, a zachránit tak na poslední chvíli svět před jasným zánikem.

Jestli máte z tohoto stručného popisu pocit, že děj je docela komplikovaný, nemýlíte se. Noví Transformers jsou zjednodušeně řečeno dvě a půl hodiny dlouhý zmatek. Michael Bay, odborník výbuchy a epické bitvy, by si měl asi od někoho nechat poradit ohledně logických návazností, plynutí děje a celkové smysluplnosti výsledného díla. První hodina, ne-li hodina a půl filmu totiž není ničím jiným než nudnou prázdnotou vyplněnou neskutečně hloupými, rádoby dramatickými dilogy.

Když už diváci usínají v sedačkách, koukají na hodinky a modlí se, aby to skončilo, začne se alespoň trochu něco dít. Pomineme-li spoustu nesmyslů, kterých si všimnou i ti nejméně přemýšliví, je třeba upozornit na několik dalších vad na kráse. Jednak je to neskutečné kvantum postav, z nichž některé jsou pro děj absolutně nepodstatné. Totéž lze říct i o množství "důležitých" motivů - Merlinova hůl, talisman, co má Cade Yeager, ponorky, trny, které vyrůstají z naší planety, Stonehenge, poslední rytíř, Merlinův prapotomek a dědic... je toho prostě moc, absolutně to postrádá logiku a i optimistické diváky, kteří do kina vstoupí bez předsudků, to po chvíli prostě unaví. A upřímně, sem tam nějaká ta vtipná hláška to opravdu zachránit nedokáže (ačkoli se evidentně snaží).

Závěrečná bitva samozřejmě stojí za to, alespoň ke konci se tvůrcům podaří trochu upoutat pozornost. K tomu ale využívají své síly na maximum - dvě planety, které se téměř dotýkají, ale jedna z nich se chová jako nafukovací balónek bez gravitačního pole, Optimus Prime s mečem v ruce přilétá doprostřed bitvy na trojhlavém robodrakovi, zastavování času, děj odehrávající se střídavě pod vodou a ve vzduchu, i zde by se dalo použít "všeho moc škodí", ale aspoň už to není taková nuda.

Navzdory nesmírné snaze o nalezení co největšího množství pozitiv bohužel nezbývá než s lítostí konstatovat, že Transformers: Poslední rytíř není nic jiného než zdlouhavá epická slátanina, která nestojí za vyhozený čas snad vůbec nikomu. Uvidíte sice mnohé povedené vizuální efekty a dramatické bitvy, ale i přesto se jedná o jeden ze slabších kousků toho, co kina v současné době nabízí.

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Transformers: Poslední rytíř

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?