Třetí auta se nenechají nahradit animáky nové generace, filmové závody mají pořád v krvi

Třetí auta se nenechají nahradit animáky nové generace, filmové závody mají pořád v krvi70%

Už je to jedenáct let, kdy Blesk McQueen pod vedením Johna Lassetera poprvé zabloudil do Kardanové Lhoty, poznal Buráka a doktora Hudsona a začal vyhrávat závody nejen o dětská srdce. Potom ho do pomyslné filmové honičky vyslaly stáje Disney a Pixar znovu v roce 2011, tentokrát do zahraničí. A teď se pod jménem Auta 3 příběh vrací jako zkušený filmový závodník na plátna kin s nadějí, že obhájí minulá vítězství a opět získá zlatý filmový píst/globus.

Blesk má zkušenosti, fanoušky i sponzory a závodění stále miluje nadevše. Bohužel každá kariéra profesionálního sportovce musí jednou skončit, což podle jeho přítele Cala Weatherse pozná podle toho, že mu to řeknou mladší. A ti se právě začali objevovat na oválech - nová generace technicky vyspělých závodníků v čele s nadupaným sporťákem Jacksonem Stormem. Mají schopnost udržet optimální dráhu v každém závodě a trénují ve speciálních centrech na supermoderních simulátorech. Blesk McQueen má dvě možnosti – odejít nebo bojovat. Je jasné, co si vybere. „Já jsem rychlost“ ale už neplatí, Blesk se musí naučit využít svých zkušeností a v jediném závodu rozhodnout o své budoucnosti. Otázkou je, může závodník s číslem 95 vyhrát?

Patří už Auta do šrotu?

Filmový život Bleska McQueena v mnoha ohledech kopíruje život celé automobilové série. Když se poprvé objevil v rychle se měnícím animovaném světě, s přehledem porazil nadupané soupeře jak ze stáje Dreamworks (zelenáč Za plotem), tak z Blue Sky Studio (tehdy už ostřílená Doba ledová). S druhým dílem, už měl své fanoušky, kteří věděli, co od svého červeného závoďáku mají čekat, a nikoho nepřekvapilo, že opět uspěl. Nyní ale začíná přemýšlet, co dál, začali ho totiž dotahovat nadupaní animovaní rivalové nové generace jako Zootropolis, Ledové království nebo V hlavě, možná proto v některých chvílích působí poněkud nevyrovnaně.

Pomalejší rozjezd jinak vyrovnaného závodu

Filozofická linka se tak trochu táhne celou první polovinou filmu, tím tato část ztrácí svou obvyklou dynamiku. Blesk se neustále v mysli i na obraze vrací ke svým minulým úspěchům a hloubá, jak být rychlejší. Minuty se trochu vlečou, když se snaží zlepšit svůj výkon poněkud nesmyslnými cviky s trenérkou Cruz Ramirezovou. Příběh přeřadí z jedničku na pětku, až když si Blesk vyráží ušpinit pneumatiky, tedy trénovat postaru na písku, v lese a nedopatřením i na demoličním derby. V tu chvíli jsou děti i rodiče vtaženi do příběhu nevysvětlitelným pohádkovým kouzlem a s napětím sledují, jak film ujíždí po pomyslných oválech, nabírá rychlost a míří k černobílé pásce.

Závěrečné kolo odjel bez šťávy

V posledním kole filmového závodu je ale bohužel jednoznačně vidět, že se autoři nemohli rozhodnout, kam dál. Logicky by Blesk mohl začít trénovat a jet tak stále dokola po vytyčené dráze. Takové filmy už by ale nejspíš nikoho nebavily a v divácké tribuně by byly omilostněny jen díky známému jménu. Na druhou stranu přijít o tak výdělečnou marketingovou značku, která prodá tisíce figurek, polštářků a stavebnic? (Upozornění pro rodiče: Reklamy na takového vymoženosti si budete muset zhlédnout před projekcí. Tudíž jestli nechcete utratit tisíce za hromadu hraček, vymyslete předem vhodnou výmluvu, proč přijít na představení s mírným zpožděním.)

Zřejmě proto si režisér Brien Fee společně se scénáristou Bobem Petersonem (Vzhůru do oblak, Hledá se Nemo) nenasytně nechali otevřená obě garážová vrata a teprve v dalším díle se zřejmě rozhodne, kam našeho závodníka kola ponesou. Kvůli tomu ale působí posledních několik záběrů poněkud rozpačitě a jsou pro pochopení příběhu mírně matoucí.

Blesk McQuenn trénuje na demoličním derby

Navzdory několika výtkám se jen málokterá filmová série nedostane po třech dílech za hranice trapnosti a udrží si genius loci. Studio Disney a Pixar jsou už dnes zárukou kvality a značka Auta si drží své renomé společně s nimi. I nadále dokáže pobavit i šlápnout na plyn, a tím vyhrávat všechny závody o dětská srdce, a navíc si stále držet jejich popularitu. Někde na okraji závodiště se ale najednou objevila neodbytná smutná otázka. Kolik závodů ještě vydrží Úžasný Blesk McQueen, než se vyčerpá a půjde do důchodu?

PS: Studia si pro diváky připravila malé překvapení v podobě krátkometrážního snímku Lou, který uvidíte ještě před velkým závodem. Roztomilý snímek vypráví o chlapci jménem Lou a oživlé hromadě ztrát a nálezů, díky které se Louovi podaří najít kamarády. Ačkoli se jedná o krátkou a nenápadnou povídku, poučí malé divák a příjemně naladí na nadcházející automobilovou bitvu.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Auta 3

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!