Výroční ceny OSA odměnily ty nejhranější autory minulého roku

Výroční ceny OSA odměnily ty nejhranější autory minulého roku  

Zapomeňte na hudební ankety či na ocenění, v nichž o vítězích rozhoduje porota. OSA totiž jako jediné v republice uděluje ceny na základě zasílaných statistik od rozhlasových a televizních vysílatelů, provozovatelů hudebních on-line služeb, výrobců a prodejců nosičů či pořadatelů koncertu. Proto v nich uspěli i ti, u nichž byste to tak úplně nečekali.

Ochranný svaz autorský (OSA) vyhlásil již po dvanácté ty nejhranější skladatele, textaře a nakladatele, a to jak z oblasti populární, tak vážné hudby. Slavnostním večerem, během něhož předali významné osobnosti české hudební scény ocenění v celkem patnácti kategoriích, provedla dvojice herců z divadla Vosto5 - Ondřej Cihlář a Petr Prokop. Ta hned na počátku představila téma letošního ročníku, kterým se stal film. “Pokusíme se vás v součinnosti s populární hudbou provést českým filmem od jeho počátku až téměř do současnosti,” vysvětlili návštěvníkům. 

“Vykopáfkovou” cestu českým filmem zahájil Karel Štědrý s Petrem Macháčkem s písní Milenci v texaskách ze Starců na chmelu. Píseň Slunečnice ze snímků Hotel Modrá hvězda představila publiku zpěvačka kapely Mydy Rabycad Žofie Dařbujánová a nechyběl ani Karel Kahovec se skladbou Povídej. Sestavu dále doplnili Ondřej Ruml, Iva Pazderková, Jitka Charvátová a David Kraus. O hudební doprovod se po celý večer staral Martin Kumžák s kapelou Pajky Pajk

A kdo si letos odnesl ceny OSA? Svůj úspěch z minulého roku zopakovala kapela Kabát s písní Pohoda, za níž stojí autorské duo Tomáš Krulich a Milan Špalek. Nejlepším textařem se stal Ondřej Ládek známější pod pseudonymem Xindl X a cenu za nejlepšího skladatele si přebral Petr Janda. Hned dvě kategorie vážné hudby obsadil Miloš Bok a nejúspěšnějším nakladatelem byl Warner/Chappell Music. Nejnavštěvovanějším koncertním turné se staly velké koncerty kapely Lucie.

Ocenění v podobě křišťálové noty si přebrali také Vladimír Kočandrle, Miroslav Srnka, Mirai Navrátil, Šimon Bílý a Jan Ryant Dřízal. Čtyři speciální ceny předala OSA Ivaně Loudové, Vladimírovi Mišíkovi a Václavovi Hrabětovi a im memoriam rovněž Petrovi Novákovi. Cenu za propagaci a šíření české hudby udělili pořadatelé nedávno zesnulému Jiřímu Bělobrádkovi. “Osobně mě velice mrzí, že se našeho ocenění pan Bělobrádek, který se obrovskou měrou zasloužil o propagaci a šíření české tvorby nejen u nás, ale především v zahraničí, nedožil,” řekl Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

Záznam slavnostního předávání cen odvysílá stanice Óčko Gold 2. července. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!