Soutěž Namaluj zdraví

Soutěž Namaluj zdraví 

Obrázky z výtvarné soutěže „Namaluj zdraví“ putují do Prahy na Pomoc slaným dětem.

V rámci Kampaně Dny zdraví v Třebíči proběhla v knihovně beseda o cystické fibróze. Ve čtvrtek 14. října se návštěvníci hudebního oddělení dozvěděli informace o málo známé nevyléčitelné nemoci. Ve spolupráci s Městskou knihovnou Třebíč, Zdravým městem Třebíč a za pomoci aktivních dobrovolníků mohl Klub nemocných cystickou fibrózou se sídlem v Praze-Motole přiblížit, jak se lidem s tímto geneticky podmíněným onemocněním žije. Ředitelka Klubu CF Lenka Eislerová přivezla dokument DIAGNÓZA, který nedávno odvysílala Česká televize. Výpovědi nemocných i jejich rodičů, kteří se s touto nemocí musí vyrovnávat každý den, v něm ukazují, jak život tzv. slaných dětí není jednoduchý. Nechyběla ani návštěva MUDr. Aleny Holčíkové z brněnské dětské nemocnice, která zdůraznila, že v současné době je velkým úspěchem především screening novorozenců, neboť odhalit cystickou fibrózu včas je důležitý předpoklad účinnější léčby. Dosud tato nemoc i přes veškerou dostupnou lékařskou péči je nevyléčitelná a život nemocných zkracuje.

Na pořad se dostala i prezentace fotografií – Slané děti z Vysočiny, na nichž zdokumentoval Ota Komárek a Jana Dřevojanová, jak rostou s nemocí. Výtvarná soutěž Namaluj zdraví byla vyhlášena během měsíce září. Zúčastnily se jí školy ve velkém počtu a sešlo se více než 300 výtvarných prací. Bylo těžké vybrat nejlepší a ocenit je. Přesto koordinátorka Zdravého města Iveta Ondráčková předala 31 ocenění mladým výtvarníkům za jejich snahu pomoci dobré věci. Obrázky nyní putují do Prahy, kde budou dělat radost druhým. Dle slov Lenky Eislerové se objeví i v aukci, jejíž výtěžek připadne na sbírkové konto CF. Zhodnotí se i  v prodejních výstavách. Část jich je k vidění v knihovně v galerii Na schodech. Prostor pro výstavu malého výběru soutěžních obrázků poskytla i Západomoravská vysoká škola v Třebíči-Borovině. Všem, kdo se zapojili do výtvarné soutěže, kterou vyhlásil Klub CF, Městská knihovna v Třebíči a Zdravé město Třebíč, patří velké poděkování.

Cystická fibróza je jedno z nejčastějších metabolických onemocnění u evropské populace. Zhruba 5% populace jsou zdraví nositelé genu CF. Pár dvou nositelů tohoto genu má 25% riziko narození dítěte s CF (CF je autosomálně recesivní onemocnění). U nemocného CF vadný gen způsobí poruchu přenosu solí na buněčné membráně. Důsledkem toho vzniká hustý hlen, zvláště na povrchu dýchacích cest. Nemoc se projevuje především opakovanými infekcemi v dýchacích cestách, které postupně způsobují nenapravitelné poškození plic. Mezi další postižení spojené s CF patří nedostatečnost slinivky břišní projevující se častými průjmy a neprospíváním. Dále se může projevit i cukrovka, cirhóza jater nebo neplodnost. Základní diagnostickou metodou je tzv. potní test, který určí množství solí v potu. To je u nemocných CF výrazně zvýšeno. Proto se této nemoci také laicky říká „nemoc slaných dětí“. Cystická fibróza je zatím nevyléčitelná nemoc, avšak prognóza nemocných se během posledních let zlepšila díky novým léčebných postupům.

www.ecorn-cf.eu

www.cfklub.cz, www.knihovnatr.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Soutěž Namaluj zdravíSoutěž Namaluj zdravíSoutěž Namaluj zdraví
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!