Světový projekt GLOBE v Třebíči

Světový projekt GLOBE v Třebíči 

Soutěžní klání na Jarošce MINI GLOBE GAMES

Třebíčská ZŠ Kpt. Jaroše uspořádala pro žáky 2. stupně základních škol zajímavé soutěžní dopoledne. V pátek 15. října 2010 se zde konala soutěž MINI GLOBE GAMES nazvaná „Země je náš kamarád“.

Dle vyjádření koordinátorky světového projektu Globe učitelky, Věry Keselicové si v soutěžních disciplinách poměřilo síly 14 týmů po třech žácích z okolních ZŠ. Velmi dobrá spolupráce je v této oblasti se ZŠ Moravské Budějovice, kde se podobná akce konala v loňském roce. Na čtrnácti stanovištích, které obstarali žáci z Jarošky, se prokazovaly znalosti z angličtiny, a to zábavnou formou. Z meteorologie si žáci zase mohli zkusit meteorologická měření, poznávání mraků a jejich třídění, čtení z grafů teplot nebo znalost pranostik.

Nechyběla hydrologie (nauka o vodě) a měření pH různých roztoků ani pedologie (nauka o půdě a zkouška propustnosti různých druhů půd). Na řadu přišla i fenologie (nauka o neustále se opakujících cyklech v přírodě) a v disciplíně na soutěži se určovala změna barvy listů na podzim. Disciplína poznávání stromů a určování jejich výšky patří do oblasti biometrie, která se zabývá zkoumáním pokryvu zemského povrchu. Ani změny klimatu a koloběh uhlíku v přírodě nebo vytyčování tzv. pixelu z topografické části soutěžních otázek žáky nepřekvapily. Kroužek Globe navštěvuje během školního roku 60 žáků a věnují se jim čtyři pedagogové, aby mohli pracovat ve skupinách.

„Dnešní soutěž má za cíl zábavnou formou seznámit žáky jiných škol s našimi zajímavými aktivitami v environmentální oblasti a získat další zkušenosti při zadávání úkolů pro spolužáky z jiných škol, kteří se na Jarošce všech soutěžních dovedností zhostili více než úspěšně,“ říká Věra Keselicová. Dále dodává, že tak kvalitní automatizovaná meteorologická stanice, jako je na jejich škole, je jediná v Třebíči a zájem žáků o ni je veliký. V Projektu GLOBE bychom mohli pracovat i bez grantových projektů, ale peníze z grantového systému nám umožňují zkvalitňovat a rozšiřovat práci, např. pracovat s větším počtem žáků, rozšiřovat oblasti zkoumání a měření(např.nákup pomůcek pro měření), pořádát exkurze na zajímavá místa z hlediska environmentální výchovy účastnit se GLOBEgames - čtyřdenního setkání a soutěže pro žáky GLOBE škol z Česka a ze zahraničí(Polsko, Maďarsko, Slovensko), zajišťovat odměny a finanční příspěvky na exkurze pro žáky pracující v projektu GLOBE.

To samé platí i o penězích ze SRPŠ. Co se týká automatizované meteorologické stanice -na provoz peníze potřeba nejsou, pouze na kalibraci čidel a to jednou za dva roky (hradí město). Peníze byly poskytnuty na pořízení, a to z MŠMT, Odboru životního prostředí města Třebíče a firmy Meteoservis Vodňany, od které byla stanice zakoupena a instalována. Příspěvky SRPŠ na provoz stanice nejdou. Je vidět, že věda o dějích v atmosféře Země má na moderní škole své místo. Meteorologie se zabývá vznikem a složením oblaků, množstvím srážek, zářením, zvukovými a optickými jevy. Pomocí automatizované meteorologické stanice v projektu Globe škola žáci měří: teplotu vzduchu ve 2 metrech, přízemní teplotu ve výšce 5 cm, relativní vlhkost vzduchu, tlak vzduchu, teplotu půdy v 5, 10, 20, 50 a 100 cm, tlak vzduchu, množství srážek, směr a rychlost větru, délku slunečního svitu.

Základní škola Třebíč, ul.Kpt. Jaroše je zapojena do sítě meteorologických stanic Českého hydrometeorologického ústavu, spolupracuje s pobočkou v Brně a zobrazuje naměřené hodnoty pro veřejnost na informačním panelu na Karlově náměstí v Třebíči a na svých webových stránkách. Instalace přenosu dat financoval Odbor životního prostředí města Třebíč.

Autor: Jana Pavlová, Foto: Karel Dolák, ZŠ Kpt. Jaroše

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!