Katalánská slavnost po Ostravsku: Ulice moravskoslezské metropole zaplní lidské pyramidy, obří loutky i ohňoví draci

Katalánská slavnost po Ostravsku: Ulice moravskoslezské metropole zaplní lidské pyramidy, obří loutky i ohňoví draci  

Letos uplynulo 750 let od první písemné zmínky o Ostravě. A severomoravská metropole se rozhodla toto výročí oslavit ve velkém stylu! Na začátek prázdnin chystá pravou katalánskou pouliční slavnost, během níž se obyvatelům i návštěvníkům Ostravy představí deset různých souborů ze španělského Katalánska.

Více než 250 umělců přijede do Ostravy představit svou výjimečnou kulturu. Ulice moravskoslezské metropole zaplní neuvěřitelné lidské pyramidy dosahující výšky až 15 metrů, obří loutky v historických krojích, akrobaté i ohňoví draci. Chybět nebudou samozřejmě ani tradiční tance, hudba, hořící rum a další vybrané speciality. “Tak rozsáhlou prezentaci katalánské kultury ještě Česká republika nezažila. Bude to obrovská podívaná a nezapomenutelný zážitek nejen pro rodiny s dětmi,” láká Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích, který bude akci doplňovat. 

“Příjezd umělců ze Španělska je výsledkem několikaměsíčního jednání s katalánskými organizacemi a městem Barcelonou. Kromě akcí, které organizujeme v průběhu celého roku, chceme dát našim oslavám i širší evropský kontext,” vysvětluje náměstek primátora Zbyněk Pražák, “katalánská kultura bude také spojena s připomenutím regionálních tradic, které odráží kulturně sociální historii Ostravska i naše kořeny. Proto je součástí celé akce rovněž úzká spolupráce s místními soubory.” 

Během oslav se dočkají návštěvníci nejen katalánských show, ale také hudebních vystoupení českých interpretů, které nabídne zmiňovaný Festival v ulicích. Ten doveze do Ostravy například Ondřeje Havelku a jeho Melody Makers, zpěvačku Lenny, Xaviera Baumaxu, rakouskou formaci The Weight, belgické Kel Assouf, Thoma Artwaye, Emmu Smetanu a další. 

Katalánská slavnost i Festival v ulicích se uskuteční 30. června a 1. července. Vstup na akce je zcela zdarma.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Katalánská slavnost po Ostravsku: Ulice moravskoslezské metropole zaplní lidské pyramidy, obří loutky i ohňoví draci Katalánská slavnost po Ostravsku: Ulice moravskoslezské metropole zaplní lidské pyramidy, obří loutky i ohňoví draci
 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!