Nostalgie s kostlivcem ve skříni: Tančící dům otevírá 13 komnat První republiky

Nostalgie s kostlivcem ve skříni: Tančící dům otevírá 13 komnat První republiky70%

Ema Destinnová, Josef Čapek, Vlasta Burian či Voskovec s Werichem. Galerie Tančící dům se od 3. května do 25. října přenese do časů První republiky, připomene známé osobnosti, dobovou módu, hračky i automobily.

První republika je často připomínána jako období rozkvětu demokracie, kultury a vlastenectví. Dobovou atmosféru, vymezenou dvěma světovými válkami, se pokouší přiblížit výstava 13 komnat První republiky v Tančícím domě.

"Nešťastná" třináctka naznačuje, že tato energií nabitá doba měla také svá úskalí - ať už ve formě projevujícího se nacismu a komunismu, či hospodářské krize a hrozby dalšího válečného konfliktu. 13 témat - 13 různých pohledů na slavnou éru Česloslovenska.

Byla to inspirativní doba, vzpomínaná s hrdostí a nostalgií...

spisovatel a historik Petr Stančík

Škála vystavovaných objektu je velká, pohybuje se od modelů aut a dobového nábytku, přes módní oděvy, filmové plakáty s hvězdami až po dětské hry, cukrovinky a doutníky. Nepřehlédnutelným a unikátním prvkem výstavy je model kabrioletu Walter z roku 1932. Jeho vynálezce a průkopník motorismu Josef Walter jej zamýšlel pouze pro své osobní využití, proto na světě existují jen tři exempláře. Vystavený automobil pochází z pozůstalosti hudebníka Petra Hapky.

Kabriolet Walter

Fim, jakožto svého času nejmocnější médium, je prezentován prostřednictvím fotografií i plakátů známých osobností, včetně Adiny Mandlové a Lídy Baarové, nebo osobních věcí komika Vlasty Buriana. Neobvyklá je také trojrozměrná rekonstrukce původního plakátu 3 jazzové revue Osvobozeného divadla nebo busta Voskovce a Wericha od sochaře Otakara Švece.

Komnata pro Emu

Zvláštní důraz je věnován operní pěvkyni, angažované v domácím odboji, Emy Destinnové. Její neveselý konec se zrcadlí v nově zpřístupněných galerijních prostorách ve druhém sníženém přízemí, které jsou její pomyslnou třináctou komnatou. Zde se sice nachází opravdu jen několik původních kusů nábytku z bytu Emy Destinnové, ovšem celý prostor je pravděpodobně atmosférou nejpůsobivější z celé výstavy.

Milovníky seriálů První republika nebo Hříšní lidé města pražského potěší také (vůbec poprvé) vystavené kostými z těchto a dalších filmů a seriálů z produkce České televize.

Výstava 13 komnat První republiky nabízí ve třinácti okruzích kolem 1500 exponátů, které jsou ve velké míře původními originály ze sbírek muzeí i od soukromých sběratelů. Výstava potrvá do 25. října.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie Tančící dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!