Sklářská rytina Flaming June zazářila v Japonsku

Sklářská rytina Flaming June zazářila v Japonsku  

Rytina Flaming June českého sklářského mistra Tomáše Lessera sklidila mimořádný úspěch v Japonsku. V Osace, jednom z největších japonských měst, zazářila na jubilejní výstavě Moser, kterou česká sklárna uspořádala k příležitosti 160. výročí. Rytina s cenou přes 1,2 milionu Kč potvrdila oblibu českých rytin ve světě.

Česká manufakturní sklárna Moser oslavila své 160. výročí mimo jiné i jubilejní výstavou v japonské Osace. Na prostoru 500 m² místního obchodního domu Hankyu představili skláři letošní výroční kolekci, jejíž nejdůležitější součástí byla hlavně mistrovská rytina Flaming June.

„Rytecké umění je v Japonsku obecně velmi oblíbené. Obdivují naši precizní ruční práci a dokážou ocenit, že vytvořit takovou rytinu není vůbec jednoduchá záležitost, že do práce na ní musí rytec vložit vždy kus sebe. Mají také rádi historické nebo zvířecí motivy v kombinaci s dokonalým broušením a leštěním,“ říká autor rytiny Tomáš Lesser. Na vyrytí jedinečných pětadvaceti kusů Flaming June (planoucí červen) pracoval přes 3 měsíce, přičemž předtím byly v průběhu několika týdnů ručně vyfoukány z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu, ručně vybroušeny a vyleštěny do vysokého lesku.

Předlohou umělecké rytiny se stal obraz Frederica Leightona z roku 1895. Motiv je inspirován spícími nymfami z řeckého mytologického sochařství. Rytec musel dokonale ztvárnit sílu a atmosféru okamžiku, krásu ve své podstatě. Klasicistní motiv je zvýrazněn jedinečnou kombinací vrstveného barevného křišťálu, který je následně náročně odrýván do jemných odstínů a valérů. Dílo tak působí velmi vnitřním prožitkem, který nás zanese do světa snění.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Sklářská rytina Flaming June zazářila v Japonsku
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!