Tatér Musa chystá první pražskou výstavu. Předvede na ní svou autorskou výtvarnou tvorbu

Tatér Musa chystá první pražskou výstavu. Předvede na ní svou autorskou výtvarnou tvorbu  

Jeden z nejznámějších českých tatérů Musa chystá svou doposud nejrozsáhlejší výstavu. Na ní představí návštěvníkům svou originální výtvarnou tvorbu, v níž kombinuje kresbu, písmo, části textů i symboly.

Lukáš Musil alias Musa v dětství rozhodně o žádné umělecké dráze nesnil. Slibně rozjetou měl totiž sportovní kariéru, kdy se stal dokonce juniorským hokejovým reprezentantem České republiky. Ve svých dvaadvaceti letech však hokej opustil a začal se věnovat úplně jiným aktivitám. Stal se tatérem. V této profesi našel svobodu, jelikož dokázal tetování propojit se svým originálním výtvarným názorem. Odmítl kopírovat cizí, zahraniční vzory a šel svou vlastní cestou. Díky tomu se velmi brzy začaly dostavovat první úspěchy. 

Musa tak jako jediný český reprezentant mohl předvést svou práci na prestižní celosvětové tatérské výstavě v Paříži. “Musa je jediný, kdo dokáže formulovat abstraktní obrazy, které jsou naprosto přesvědčivé,” vysvětluje jeho neobvyklý úspěch kurátorka výstavy. Postupem času pak přišel další postup - příklon k volné autorské tvorbě. Za sebou má nyní již dvě výstavy. Pražská expozice bude ale jeho dosud vůbec nejrozsáhlejší

Výstava, která ponese název Signatura, obsadí v červnu výstavní síň Galerie Mánes. Poprvé otevře své brány návštěvníkům již 1. června. Jejím ústředním (ale ne jediným) motivem se stala konfrontace světa lidí a zvířat. “Pro mě zvířata představují jisté zrcadlo člověka. Všichni se rodíme svobodní, ale většina z nás je ochočená. Zcela svobodná zůstávají jen některá zvířata…,” svěřil se Musa se svými pocity. “Když jsem začal kreslit zvířata, cítil jsem se velmi bezpečně, vnímal jsem, že zvířata neznají přetvářku,” dodává. 

V rámci výstavy budou vydány také dvě zbrusu nové publikace. První ponese název Slabikář a světoznámý tatér v něm hravým způsobem propojí obrazy zvířat se základními stavebními kameny abecedy. Publikace Bestiář pak představí Musovu zoologii dětem i dospělým. 

Foto: Musa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Tatér Musa chystá první pražskou výstavu. Předvede na ní svou autorskou výtvarnou tvorbu Tatér Musa chystá první pražskou výstavu. Předvede na ní svou autorskou výtvarnou tvorbu
 

Mohlo by se ti líbit...

Galerie Mánes nabízí i další akce

Místo konání: Galerie Mánes

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!