Film 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou v hlavní roli je hotov. Do kin přijde letos na podzim

Film 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou v hlavní roli je hotov. Do kin přijde letos na podzim 

Po více než osmi letech příprav, natáčení i složité postprodukce dokončila režisérka Marta Nováková celovečerní autorský hraný snímek s názvem 8 hlav šílenství. V hlavní roli nespoutané ruské básnířky Anny Alexandry Barkovové se představí zpěvačka a hudebnice Aneta Langerová, pro kterou šlo o vůbec první velkou filmovou roli.

Osm hlav – kapitol – skládá dohromady strhující příběh výjimečně nadané básnířky unášené dějinnými událostmi první poloviny 20. století v Sovětském svazu. „Rozhodně jsem nechtěla dělat klasický životopisný film, to by mě asi nebavilo. A paradoxně spíše než básně Anny Barkovové mě inspirovaly její ironické, sarkastické dopisy a deníkové zápisky, ve kterých je naprosto přesně obsažena hrůza doby,“ popisuje své dílo režisérka Marta Nováková, která zaujala již svým debutovým snímkem Marta. V názvu filmu se odráží název jedné novely ruské básnířky 8 hlav šílenství, díky němuž došlo i k rozdělení příběhu do osmi kapitol.

V hlavní roli básnířky Barkovové se představí zpěvačka Aneta Langerová, pro kterou půjde o vůbec první velkou filmovou roli. K té se však dostala v podstatě náhodou. „Anetu jsem oslovila, zda by do snímku nenazpívala duet. Sešly jsme se, povídaly jsme si. Seděla přede mnou charismatická osoba, velmi vtipná, velmi inteligentní. Pečlivě jsem se podívala na její klipy a rozhodlo jedno skvěle zahrané gesto v jednom z nich. Díky němu jsem pak nabídla Anetě hlavní roli,“ vysvětluje Nováková.

„Byla to výzva, a ty mám ráda“

Hlavou mi proběhlo, že Marta blouzní,“ popisuje Aneta Langerová bezprostřední reakci na nabídku. „Postupně ve mně ale rostla zvědavost, jestli bych takovou úlohu vůbec zvládla a jaké to je hrát ve filmu. Byla to výzva, a ty mám ráda,“ dodává Langerová, kterou život i dílo básnířky osobně zaujaly. „Když jsme s Martou procházely scénář, tak jsem si Annu dokázala představit v popsaných situacích, které odráží její postoj k životu i lidem kolem. Anna mě oslovila zejména tím, jakým způsobem a za jakou cenu dokázala hájit své názory a svou tvorbu, která reflektovala tehdejší nelehkou dobu,“ doplňuje zpěvačka.

Vedle Langerové se ve snímku objeví i Zuzana Fialová, Marie Štípková, Viktorie Čermáková, Anna Sedláčková, Pavel Zedníček, Tomáš Jeřábek, Martin Sitta, Miroslav Táborský, Sabina Remundová, Luboš Veselý a další. „Herce jsem z devadesáti procent vybírala velmi pečlivě a z deseti na poslední chvíli. Ve filmu je spousta vedlejších rolí, ale já jsem se zuby nehty bránila osobám z komparzního rejstříku. Takže jsem velmi vděčná všem těm skvělým hercům, kteří skvěle zahráli i ten drobný štěk, který jsem pro ně měla,“ vysvětluje režisérka. O filmové kostýmy se postarala výtvarnice Anna Krtičková, hudbu složila Vladivojna La Chia.

Film, který je součástí filmového klubu Cyklus Citrus, jehož cílem je zvýraznit vybrané nezávislé filmy nastupující generace, přijde do českých kin na podzim 2017 a poputuje také na filmové festivaly.

Kdy a kde dávají film: 8 hlav šílenství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Aneta Langerová jako Anna BarkovováAneta Langerová jako Anna BarkovováAneta Langerová jako Anna Barkovová
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!