Kalich uvedl premiéru Báječné neděle v parku Creve Coeur

Kalich uvedl premiéru Báječné neděle v parku Creve Coeur100%

Pražské divadlo Kalich uvedlo premiéru amerického dramatu Báječná neděle v parku Crève Coeur autora Tennessee Williamse. Režie se zhostila česká divadelní legenda Iva Janžurová, která si v komedii zahrála zároveň epizodní roli. Jednu z hlavních postav nechala ztvárnit dcerou Sabinou Remundovou.

Do malého bytu v horkém letním St Louis vás po odeznění divadelního gongu přenese jeviště pražského Kalichu. Kýčovitý, barvami kypící, po grilovaných kuřatech vonící a umaštěný pokoj čtyřicetileté slečny Bodey, ženy krev a mléko německých kořenů, zahrnuje rozsáhlé přípravy na důležitý piknik v parku Creve Coeur. Nicméně ještě než k němu vlastně vůbec dojde, odehrají se v bytě rozdílné příběhy čtyř ženských hrdinek.

S Bodey tam totiž bydlí ještě útlá, křehká a éterická slečna Dorothea, učitelka občanské výchovy místní školy provádějící pravidelně cvičení jógy a hýčkající si své mladistvé ideály o romantickém světě. Ačkoliv jsou Bodey a Doty každá naprosto jiná, jedno je pojí. Nechtějí nic víc a nic míň než kdokoli z nás: vymanit se z nijakosti obyčejného života, naopak žít romantický život plný vzruchů i vykřičet svou žádostivost navzdory tušené šedi dnů. A když Dorothea v jedné situaci říká své bytné: „Bodey, ty žiješ ze zážitků druhých!“ pochopíme, jak dojemnou, ale i komickou aktivitou duše může být, když v nemožnosti vlastního prožitku vložíte všechny své naděje a sny do životů svých nejbližších.

Z jistého důvodu se v obývací místnosti objevuje ještě svérázná Dorotheina kolegyně Helena. Helena se tolik nechce podobat všemu, co by jen stínem připomínalo průměr, finanční nejistotu a samotu v utajování zvláštnosti své schopnosti milovat. Ale i ji, tak jako každého z nás, zaráží poznání, že to, co si nepřejeme, čeho se bojíme a čemu se bráníme, do svého života právě proto snad i přitahujeme… Přichází kvůli tomu, co si přečetla ve společenské rubrice místního nedělníku. Oznámení, které zde otiskli, totiž postupně odhaluje celé osazentsvo bytu, ale v každé z žen vyvolává jinou a nečekanou aktivitu. 

Nakonec ještě do jiskření a vzrušení vstupuje, jako tragikomický záblesk pomíjivosti lidského bytí, slečna Glucková. V jejím pokoji o patro výš totiž straší. A my se smějeme, abychom přehlušili tíseň.

„Tennessee Williams je pro mne tím nejvýsostnějším dramatickým autorem a vždy bylo mým snem sejít se s jeho dokonalými kresbami lidských duší na jevišti,“ říká Iva Janžurová v souvislosti se svou první divadelní režií. V cituplné komedii Báječná neděle v parku Crève Coeur si Iva Janžurová zahrála sama už v půlce 80. let v Divadle na Vinohradech v režii Stanislava Remundy. Nyní stejnou postavu, postavu Bodey, svěřila své dceři Sabině Remundové. Do role Heleny obsadila Barboru Munzarovou a Dorotheu ztvárnila Lucie Žáčková. Samotná Iva Janžurová pak už nemůže představovat nikoho jiného než slečnu Gluckovou. 

Williamsova Báječná neděle v parku Crève Coeur měla premiéru v roce 1979. V divadle Kalich ji můžete v reprízách vidět v úterý 9. května a 20. června 2017. 

  • autor: Tennessee Williams
  • překlad: Věra Šedá
  • režie: Iva Janžurová
  • scéna: Adam Pitra
  • kostýmy: Eva Pitrová
  • hudba: Igor Orozovič, Ivan Acher
Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!