Národní divadlo uvede premiéru opery Krakatit. Režie se ujala Alice Nellis

Národní divadlo uvede premiéru opery Krakatit. Režie se ujala Alice Nellis  

Příběh Karla Čapka o nebezpečné výbušnině Krakatit se představí v nově nastudované operní verzi na prknech Národního divadla. Diváky láká na hudbu kombinující experimenty soudobé klasické tvorby s jazzem i popem a na scénář, v němž se prolíná skutečnost s fikcí.

O nové nastudování sci-fi opery, která bude mít premiéru 20. a 21. dubna, se postarala režisérka Alice Nellis. Ta na sebe naposledy výrazněji upozornila režií seriálu Pustina či pohádkou Sedmero krkavců. Nyní se v Národním divadle ujala pozoruhodného experimentálního díla, za nímž stojí jeden z největších českých operních tvůrců Václav Kašlík. Ten zvolil román Karla Čapka jako předlohu ke své druhé opeře v roce 1960.  

“Opera Krakatit se vyznačuje dynamickým scénářem prolínajícím skutečný svět a svět přeludů, ostrým střihem a kontrastem a hudbou kombinující experimenty soudobé vážné hudby s jazzem či pop music,” láká na operu Krakatit Národní divadlo. Autorem libreta k opeře je filmař Otakar Vávra, který Čapkovo dílo ještě předtím zfilmoval.  

Krakatit vypráví příběh inženýra Prokopa, kterému se podaří vyrobit neuvěřitelně silnou výbušninu, jejíž nevýhodou je, že někdy vybuchuje zdánlivě bez příčiny. V blouznění pak prozradí tajné informace o Krakatitu svému známému Tomešovi, který se toho snaží okamžitě využít. Karel Čapek ve svém románu formou podobenství ukazuje, jak směřuje lidská civilizace na hranici svého sebezničení. V operní verzi pak nabývá až mrazivě aktuálního rozměru. 

Opera Krakatit byla poprvé uvedena v roce 1961 na jevišti divadla v Ostravě. V pražském Národním divadle měla premiéru až o pět let později. Nyní se k ní český divadelní svatostánek vrací při příležitosti stého výročí narození Václava Kašlíka. V hlavních rolích vystoupí Josef Moravec, Lucie Hájková, Richard Haan, Daniel Klánský a Václav Sibera.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Národní divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!