Tančící dům vrátí návštěvníky v čase! Chystá velkou výstavu o První republice

Tančící dům vrátí návštěvníky v čase! Chystá velkou výstavu o První republice  

Galerie Tančící dům se v květnu promění v unikátní stroj času. Své návštěvníky totiž přenese během chystané výstavy do období První republiky, aby jim nabídla pohled do slavné éry Československa, kdy vládl naší zemi prezident Tomáš Garrique Masaryk, kterého později vystřídal Edvard Beneš.

13 komnat První republiky - tak zní název výstavy, kterou pro své návštěvníky chystá Galerie Tančící dům. Ta zavede návštěvníky desítky let zpět, do doby, kdy na místě populárního Tančícího domu stál ještě obyčejný činžák. “V Tančícím domě můžete přičichnout k  První republice. Voněla naleštěnými karoseriemi limuzín a francouzskými parfémy filmových hvězd, ale taky páchla potem a špatně zavřenými kostlivci ve skříni,” vysvětluje spisovatel a historik Petr Stančík. 

Expozice bude, jak již název napovídá, rozdělena do 13 tematických sekcí. V každé z nich se návštěvník dozví zajímavé informace z jiných oblastí. Chybět nebude sekce věnovaná filmu, v níž budou připraveny dobové plakáty a fotografie hvězd, mezi nimiž nechybí snímky Adiny Mandlové či Anny Ondrákové. Návštěvníci se mohou těšit i na osobní věci komika Vlasty Buriana. Část věnovanou módě zaplní kostýmy z úspěšných filmů a seriálů České televize, jako jsou Hříšní lidé města pražského, První republika i nejnovější Bohéma. Ke zhlédnutí budou rovněž připraveny návrhy a modely ze salónu “královny prvorepublikové módy” Hany Podolské. Právě od ní si nechávaly šít šaty ty největší prvorepublikové herecké hvězdy.  

Další sekce, tentokrát zaměřena na podnikání, představí prvorepublikově zařízenou kavárnu s autentickým vybavením, v níž nebudou chybět ani ukázky grafického zpracování obalů cukrovinek od Zdeňka Rykra, známého českého malíře a ilustrátora, který je autorem ikonického obalu čokoládové tyčinky Kofila. Návštěvníci budou moci zhlédnout také tehdejší reklamy, mezi nimiž bude i ta na firmu Baťa, kterou vytvořil oscarový režisér Elmar Klos. Další sekce se pak zaměří třeba na politiku nebo sport. 

Výstava nabídne návštěvníkům především originální exponáty. Proto bude složena z 95 procent právě z věcí původních. Své brány návštěvníkům poprvé otevře 3. května a potrvá až do 25. října. Otevřena bude každý den od 9 do 20 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie Tančící dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!