Legendární The Plastic People of the Universe navlékli své kulturní album do netradičního kabátu

Legendární The Plastic People of the Universe navlékli své kulturní album do netradičního kabátu 

Kultovní deska Co znamená vésti koně od Plastiků se dočkala originální předělávky. Legendy undergroundu se totiž rozhodli natočit novou verzi, s níž jim pomohla brněnská filharmonie. Toto výjimečné spojení lze slyšet na zbrusu novém CD i DVD.

Kapela The Plastic People of the Universe si v době komunistické vlády v Československu vytrpěla své. Vystupovat mohla jen tajně, její nahrávky se šířily velmi obtížně a kvůli svému pro tehdejší režim nekonformnímu názoru byli její členové často vězněni a museli čelit nejrůznějším perzekucím. Rozhodně by si v té době jen těžko někdo pomyslel, že by jednou stanula tahle partička na společném pódiu s jednou z předních českých filharmonií. 

Nepředstavitelné se však proměnilo ve skutečnost a Plastici, kteří se stali v průběhu let ikonou československého undergroundu, spojili již v roce 2014 síly s Filharmonií Brno. “Plastic People už dříve uvedli orchestrální verze zásadních děl z konce sedmdesátých let Jak bude po smrti a Pašijové hry velikonoční. Teď tedy logicky došlo na třetí a poslední dokončenou práci skladatelsko-textařského tandemu Milan Hlavsa - Vratislav Brabenec, koncertně předtím zahranou jen jedenkrát,” vysvětluje Jiří Pichl, manažer kapely. 

Kultovní album Co znamená vésti koně nahráli Plastici v roce 1981 v domě Václava Havla na Hrádečku. V Kanadě vyšlo o dva roky později, v České republice až v roce 2002! Obsahuje celkem deset písní, které se kapele povedlo za minulého režimu zahrát jen jednou. K originálnímu spojení s brněnskou filharmonií došlo již v roce 2014, kdy byly odehrány hned tři koncerty. Původně jednorázový projekt se ale rozrostl a pokračoval i v následujících letech. 

Nová nahrávka přináší fanouškům záznam dva roky starého koncertu. Klasické CD je doplněno i o bonusové DVD. Kapela svůj nový počin oficiálně pokřtí během akce věnované nedožitým 66. narozeninám Mejly Hlavsy. Ta se uskuteční 1. dubna v brněnském klubu Metro Music Bar.

Foto: Zbyněk Maděryč

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Metro music club nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!