Oasis: Supersonic nabízí intimní vhled do proslulé britpopové skupiny (Febiofest 2017)

Oasis: Supersonic nabízí intimní vhled do proslulé britpopové skupiny (Febiofest 2017)90%

Nový hudební dokument Oasis: Supersonic zaujme nepříliš známými záběry kapely ze zákulisí, někoho možná překvapí důvěrnou zpovědí matky bratrů Gallagherových, ale rozhodně potěší i kapelou netknuté diváky, a to úžasně znějícími verzemi slavných songů.

Neoblíbit si britskou skupinu Oasis je velmi těžké. Vždyť je to nejlepší kapela na světě, jak o sobě její členové rádi nepokrytě říkají. Ale teď vážně. Hudební kritici o Oasis často mluvili jako o druhých Beatles. Nezpochybnitelné je, že se jim v polovině devadesátek podařilo roztrhat dosavadní taneční scénu ve stylu Wilsonovy Hacieńdy na kusy a navázat na tradici rock’n’rollových kytarovek. A roztančit na svém koncertě čtvrt miliónu návštěvníků.

Zmiňovaným koncertem v Knebworth v roce 1996 začíná celý dokument, který se poté retrospektivně vrací k tomu, jak to vlastně všechno vzniklo. Oba bratři Gallagherovi, z nichž mladší a průbojnější Liam byl původním zakladatelem, tvrdí, že to byla jejich sourozenecká rivalita, která je nakopla a zároveň pro skupinu následně znamenala zkázu.

Mezi bratry čím dál častěji docházelo ke sporům mimo jiné kvůli tomu, jaké měli představy a záměry s kapelou, až se nakonec rozpadli a vydali se každý svou cestou. Liam zůstal s původními členy pod novým názvem Beady Eye do roku 2014, Noel založil High Flying Birds, kteří působí dodnes.

Střih na jedničku

Režisér Mat Whitecross  se ale ve filmu Supersonic zaměřuje výhradně na počátky Oasis až do roku 1996, pozdější tvorbu a vývoj nechává ladem, což je trochu škoda. I v dalších letech vznikly slušné singly, viz třeba Stop Crying Your Heart Out z roku 2002, jež se objevilo na soundtracku snímku Osudový dotek.

Nový hudební dokument, který se, ač to není moc zvykem, zaměřil na stále žijící muzikanty, je přesto velice zdařilý. K tomu mu dopomáhají autentické záběry ze zákulisí koncertů a zkoušek, v nichž po sobě bratři střílejí jednu hlášku za druhou, či výborně nastříhané scény koncertů a rozhovorů doplněné obrázky novinových článků a fotkami různých osob spřízněných s kapelou. Za tím vším je ze strany tvůrců vidět obrovská rešerše a mravenčí práce. Zaujmou i výpovědi matky hudebníků, Peggy Gallagher, která se svěřuje se svým nelehkým manželstvím s násilnickým mužem a následném samoživitelství se třemi malými dětmi.

Pokud patříte do generace mileniálů, po zhlédnutí filmu nejspíš zalitujete, že Oasis zřejmě už nikdy neuvidíte naživo a budete se muset spokojit s pouhými záznamy koncertů na internetu. I přesto stojí za to si tu jízdu s kluky pustit a nechat se unášet jejich básnickými texty a chytlavými melodiemi.

Foto: Febiofest

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Oasis: Supersonic

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Místo konání: Kino CineStar Anděl

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!