Macbeth v Divadle ABC zabíjí i šílí. V zapadlém baru mu budoucnost věští sexy sudičky

Macbeth v Divadle ABC zabíjí i šílí. V zapadlém baru mu budoucnost věští sexy sudičky70%

Macbeth, jedna z nejslavnějších tragédií vůbec, se premiérově představil na další pražské divadelní scéně. Tentokrát s netradičním nastudováním této shakespearovské klasiky přichází Městská divadla pražská, která v Divadle ABC zahájila krvavou pouť skotského krále v sobotu 18. března.

Mocný Macbeth pomůže králi Duncanovi vyhrát válku, za což ho odmění titulem thána z Cawdoru. Hamižnému Macbethovi ani jeho ženě to však nestačí. Mají všechno, ale stále chtějí víc! Vždyť mu sudičky vyvěštily osud daleko působivější - bude skotským králem! Kvůli svému cíli se neštítí ani zabíjet. Vraždou současného krále Duncana však rozpoutá takový kolotoč násilí, zabíjení a šílenství, které jen stěží dokáže unést. A to i s královskou korunou na hlavě. 

Hra Williama Shakespeara je velmi nadčasová. V dnešním konzumním světě totiž hraje právě touha po hromadění stále většího majetku velkou roli a leckdy je člověk pro slávu a peníze ochoten jít doslova přes mrtvoly. I na to naráží Macbeth Městských divadel pražských, který se nesnaží diváky zaujmout odkazy do minulosti. Byť se ve hře dodržuje původní Shakespearův veršovaný text, který mluví o králích a dávnověkém Skotsku, podobný příběh by se mohl odehrát kdekoliv a kdykoliv. Jediným odkazem na 17. století, na jehož počátku hra vznikla, je zmiňovaný vytříbený jazyk Williama Shakespeara v českém překladu Martina Hilského.  

Děj příběhu je zařazen do modernějšího prostředí než ten Shakespearův. Macbeth se tak se svými třemi sudičkami, které mu předpovídají královskou budoucnost, setkává v zapadlém baru. Navíc to také nejsou žádné čarodějnice, ale sexy dívky, které v této opilecké díře tráví svůj čas u automatů nebo nad lahvemi kořalek. Místo brnění nebo drahých kabátů nosí herci pláště a nechybí ani ikonická gumová kachnička, která se stala jakýmsi symbolem nového uvedení této hry v Divadle ABC, o nějž se postaral režisér Pavel Khek.  

Macbeth v Městských divadlech pražských okouzlí mimo jiné velmi zajímavou scénou, kdy nad hlavami herců visí zavěšené židle. Symbolika smrti osoby prostřednictvím přidávání její židle  k ostatním je velmi působivá, nenásilná, a i přesto způsobuje husí kůži. Další výhodou a zároveň velkým mínusem celé inscenace je právě text, který se drží původního Shakespearova díla. Ten v originálních kulisách působí výjimečně, nicméně ještě v době premiéry se s ním ne všichni herci byli schopní dobře popasovat. Proto mohl poměrně často divák přicházet kvůli jejich špatnému vyslovování či drmolení o části promluv. 

V hereckém obsazení zaujme zejména skvělý výkon Diany Šoltýskové alias Lady Macbeth, která dokáže chamtivou i šílenou duši zlomené ženy zahrát velmi přesvědčivě. Kvalitní je ve své roli Macduffa také Radim Madeja i Aleš Bílík jako Malcolm. O nemnoho vtipných momentů ve hře se pak stará Oldřich Vízner v roli vrátného. Role chamtivého Macbetha se ujal Milan Kačmarčík a zvládá ji dobře. Jen mu k dokonalému padouchovi přeci jen něco schází. Nároky na tuto legendární roli jsou totiž velmi velké. I tak ale Macbeth v Městských divadlech pražský diváky v sále oslní klasikou i originalitou. 

Foto: Městská divadla pražská

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Macbeth v Divadle ABC zabíjí i šílí. V zapadlém baru mu budoucnost věští sexy sudičkyMacbeth v Divadle ABC zabíjí i šílí. V zapadlém baru mu budoucnost věští sexy sudičky
 

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!