Skryté zlo je neskrytá hrůza

Skryté zlo je neskrytá hrůza20%

Snímek Skryté zlo, který právě míří do českých kin, je přesným příkladem toho, že hororový žánr až na výjimky v současné době spěje k úpadku.

Nový film režisérky Stacy Title, která se k natáčení vrátila po deseti letech nečinnosti, mystifikuje už pouhým žánrovým zařazením. V distribuci se prezentuje jako horor/thriller, ačkoli skutečně děsivých scén byste v něm našli pomálu, náročnější diváci hororového žánru nejspíš žádnou. Celý vyzní jako trapná komedie s rádoby strašidelnou zápletkou, která vyděsí leda tak předškolní děti.

Film údajně vychází ze skutečných událostí, které jsou vylíčeny v knižní předloze amerického spisovatele Roberta Damona Schnecka. Je ale otázkou, jestli se to, co je popsáno ve filmu, skutečně stalo, nebo je to klasický propagační trik, a tedy i další z mystifikací ze strany tvůrců. Nemusíme chodit daleko, dnes se každý druhý zástupce hororu prezentuje jako realistický.

Začátek snímku vypadá velmi slibně. Nacházíme se ve zlatých šedesátých, která ale už tak zlatá nejsou, když do idylického domku na předměstí vtrhne neklidný muž s nabitou puškou v ruce. Nemilosrdně postřílí obyvatele domu a pokračuje k sousedům. Tvrdí, že není šílenec, jen se ho zmocnil „Bye Bye Man“, a on teď musí zabít každého, kdo vyslovil jeho jméno… Don’t say it, don’t think it.

Následuje dějový přesun do současnosti, kde se vše odehrává kolem dvou mladých kamarádů a přítelkyně jednoho z nich. Namísto studentských kolejí se rozhodnou pronajmout si starý dům kousek od školy. Jak to ale bývá, na tom domu je něco zvláštního. Například podivné nevysvětlitelné zvuky a temné stíny. Na diváka v první polovině snímku čeká typická duchařina, která se od ostatních děl moc neliší.

Zhruba od půlky se ale dosud poměrně pomalý a vcelku napínavý děj začne bohužel s úplným zobrazením tajemného Bye Bye Mana, který se doteď projevoval jen formou škrábanců na zdi a padání záhadných mincí na zem, hroutit a upadá do vod lacinosti a naprostého amatérství. Těžko uvěřit, že tvůrci měli natolik troufalosti vyjít s tímto snímkem na veřejnost.

Pro hororové nadšence bude tento film dalším z řady zklamání z posledních let, kdy tvůrci nad svými příběhy nepřemýšlí, skládají staré a už dávno ohrané náměty, a filmy tak naprosto postrádají logiku a záměr. Výjimkou je čtyřicetiletý režisér James Wan, jehož série Insidious či V zajetí démonů se dají považovat za světla na konci hororového tunelu.

Názor informuji.cz: 20%

Kdy a kde dávají film: Skryté zlo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!